nieuws

Hegeman geeft ruimte voor ingrepen

bouwbreed Premium

Hegeman geeft ruimte voor ingrepen

De veranderende bouwmarkt is voor Leo Hegeman de voornaamste reden om terug te treden als bestuursvoorzitter van Hegeman+.

Bestuursvoorzitter draagt leiding over aan oud-Sita-topman Adriaan Visser. Dat zegt hij in een gesprek met deze krant. “De huidige marktsituatie maakt dat ook wij ons verder moeten aanpassen. Door een stap terug te doen, geef ik daar ruimte voor”, aldus Hegeman, die bijna veertig jaar leiding heeft gegeven aan de Twentse bouwonderneming.

Hegeman maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij is opgestapt als bestuursvoorzitter. De dagelijkse leiding is overgedragen aan Adriaan Visser, voormalig bestuurder van afvalverwerker Sita en huidige voorzitter van voetbalvereniging PEC Zwolle. Hegeman blijft als aandeelhouder verbonden aan het bouwconcern.

Vrij onverwacht

Voor de buitenwereld kwam het besluit vrij onverwacht. Zelf zegt hij dat de stap goed is voorbereid. “Toen wij eind vorig jaar bekendmaakten dat we het faillissement van drie dochterbedrijven hadden aangevraagd, was al besloten dat ik zou terugtreden.”

Volgens de 63-jarige Hegeman was het besluit verstandelijk en zakelijk gezien niet zo lastig. “Maar emotioneel wel. Ik ben verknocht aan en verweven met dit bedrijf. Maar ik moest dit doen, juist ook voor de mensen die hier werken. Voor een ander is het veel makkelijker om de noodzakelijk ingrepen te doen dan voor mij. En ingrijpen is onvermijdelijk. De bouw is veranderd en verandert nog steeds, er worden van ons andere dingen gevraagd dan voorheen. En in de woningbouw mag het dan wat beter gaan, in de rest van de sector is het nog lang geen halleluja.”

Nieuwe structuur

Visser krijgt de taak om een nieuwe structuur neer te zetten. Ook zal hij het huidige activiteitenpallet tegen het licht houden. Hegeman: “Waarschijnlijk gaan we onze projectontwikkelingsactiviteiten wel afstoten. We zullen ons vastgoed in ieder geval liquide moeten maken.”

Bang dat hij Visser voor de voeten zal gaan lopen, is Hegeman niet. “Natuurlijk heb ik die neiging wel”, lacht hij, “maar ik ben mij er zeer van bewust dat ik er niet tussen moet springen. Ik heb bovendien zeer veel vertrouwen in Adriaan, die ik al lang ken.”

Volgende generatie Hegeman

Als de organisatie van het bouwbedrijf staat, zullen Hegeman en interimmer Visser ook de toekomstige hoofddirectie gaan vormgeven. De nieuwe generatie Hegeman komt er aan, maar is vooralsnog te jong om de kar te gaan trekken. “Maar we gaan er wel voor om ook de volgende generatie Hegeman een kans te geven.”

Hegeman was in 2014 goed voor een omzet van bijna 127 miljoen. Daarbij leed de bouwer een verlies van 1,8 miljoen. Drie verliesgevende dochters – Nimberg, Hegeman Oost en Hallink&Hammink – werden in december gefaillieerd.

Reageer op dit artikel