nieuws

Grootste composiet sluisdeuren ter wereld in Tilburg

bouwbreed

Grootste composiet sluisdeuren ter wereld in Tilburg

De grootste kunststofcomposietdeuren ter wereld hangen vanaf morgen in de nieuwe sluis III van het Wilhelminakanaal in Tilburg. De puntdeuren zijn 12,5 meter hoog en kunnen een waterstandsverschil keren van bijna 8 meter. Rijkswaterstaat spreekt van een duurzame wereldprimeur.

De deuren zijn gebouwd door FiberCore Europe in Rotterdam, een bedrijf dat inmiddels al honderden composiet bruggen in het Nederlandse wegennet plaatste, waaronder een paar bruggen in de zwaarste verkeersklasse. Net als bij de brugen is voor de sluisdeuren het voordeel dat ze veel minder onderhoud nodig hebben en twee tot driemaal zo lang meegaan als traditionele deuren van hout of staal. Daarnaast is er veel minder slijtage op de draaipunten van de deuren, doordat de deuren hetzelfde soortelijk gewicht hebben als water.

Kleine sluisdeuren

Het gebruik van composiet voor de sluisdeuren is een gezamenlijke keuze van de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. Combinatie Heijmans/Boskalis voert de werkzaamheden uit, constructiebedrijf Hillebrand zorgt voor de montage van de deuren. In oktober vorig jaar werden in sluis III al de kleinere sluisdeuren geplaatst, van 5 meter bij 6,2 meter. Bij Werkendam en in het kanaal Erica ter Apel bevinden zich ook al bescheiden sluisdeuren van kunststofcomposiet.

Project verbreding Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal bij Tilburg wordt breder en dieper gemaakt. Ook worden huidige sluizen II en III vervangen door één nieuwe sluis, nieuwe damwanden geplaatst en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Verder komt er een zwaaikom waar schepen kunnen keren Na de verbreding kunnen grotere schepen (klasse IV-schepen) sneller door het Wilhelminakanaal in Tilburg varen.

Reageer op dit artikel