nieuws

EU komt met één systeem voor tolheffing wegen

bouwbreed

EU komt met één systeem voor tolheffing wegen
Flag of European Union

De Europese Commissie komt nog dit jaar met voorstellen voor één Europees tolsysteem. Dat zegt Eurocommissaris voor transport Violeta Bulc in Die Welt. Zij verwacht daarbij steun van Duitsland dat momenteel met de Commissie in de clinch ligt over tol.

Bulc verklaart met dat ene systeem een einde te willen maken aan de groeiende verschillende systemen in diverse landen. Zo wilde Duitsland dat al een systeem voor vrachtverkeer kent, ook voor personenauto’s een tolsysteem invoeren. De plannen daarover van de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt zijn door de Europese Commissie echter naar de prullenbak verwezen. Volgens de Commissie discrimeerde het systeem buitenlanders. Dat is in strijd met EU-recht.

Met de voorstellen voor één systeem wil Bulc nu bereiken dat landen waar tol wordt geheven, hetzelfde systeem gaan gebruiken. Dat bevordert de mobiliteit in de hele unie, denkt zij. Steun van Duitsland zal daarbij welkom zijn. “Ik nodig Duitsland daarom uit onze voorstellen te steunen”, aldus de Sloveense politica.

Reageer op dit artikel