nieuws

Breed consortium achter Dutch Windwheel

bouwbreed Premium

Breed consortium achter Dutch Windwheel

Reuzenrad, windmolen, hotel en woningen. Het Dutch Windwheel moet het allemaal tegelijk zijn. Een breed consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen schaart zich nu achter het initiatief. 

Het 174 meter hoge ronde gebouw dat de initiatiefnemers aan de Rotterdamse Merwehaven hopen neer te zetten, moet een nieuw icoon toevoegen aan de skyline van de Maasstad. In de buitenste ring van het gebouw draaien veertig cabines rond, in de binnenring worden de woningen, hotel en andere functies ondergebracht.

Geen molen

Het hart van het gebouw bestaat uit een frame van buizen. Dat is de energiegenerator waaraan het haar naam ontleent. Hoewel het Dutch Windwheel striktgenomen geen molen is. Er zijn namelijk geen rotorbladen, er draait niets rond. Daardoor heeft het nauwelijks last van slijtage, maakt geen geluid, werpt geen slagschaduwen en is volgens de initiatiefnemers dus ideaal voor de gebouwde omgeving.

Prototype

Een prototype van deze zogeheten Ewicon-molen produceert sinds 2013 elektriciteit bij de faculteit Elektrotechniek van de TU Delft. Wind voert elektrisch geladen waterdruppels langs de buizen die een tegengestelde lading hebben. Door de wrijving langs de wanden ontstaat energie die wordt afgetapt.

Innovatieprogramma

Donderdag ondertekende een reeks bedrijven een contract met de Dutch Windwheel corporation die in 2014 al is opgericht rondom het idee. BAM, AM, Dura Vermeer, Spie, TNO, Deltares, ECN, Eneco, Mammoet, InnovationQuarter hebben dat afgesproken. Ze pakken de bouw van het Windwheel aan voor het opzetten van een breder innovatieprogramma om innovaties te onderzoeken op het snijvlak van water, energie, technologie en bouwtechniek.

Reageer op dit artikel