nieuws

“Bouwer laat serieus werk liggen in Brabant”

bouwbreed

“Bouwer laat serieus werk liggen in Brabant”

Bouwbedrijven investeren onvoldoende in slimme gevels en andere nul-op-de-meterconcepten. Dat signaleert Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Landbouw, Energie en Bestuur in Noord-Brabant. “Bouwers laten serieus werk liggen.”

De provincie Noord-Brabant zet massaal in op de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Woningen, kantoren en rijksgebouwen gaan allemaal onder het ‘groene mes’. 111 bouwers, corporaties, wethouders, provinciebestuurders en andere partijen ondertekenden zes maanden geleden de veelbesproken Brabantse Deal.

“Hoe gaat het ermee? Goed”, reageert een opgewekt klinkende Spierings. “Momenteel werken we het uitvoeringsprogramma uit. Net voor of net na de carnaval presenteren we de plannen.”

Donderdag gaf ze al een voorproefje. Zo looft de provincie tweemaal 100.000 euro uit aan bouwers met innovatieve oplossingen voor het nul-op-de-meter maken van vier of meer woningen in particulier bezit. Ze wil nog wel een tipje van de sluier oplichten.

Gemeentelijk vastgoed

Innovatie moet nog van de grond komen

“We willen gemeentelijk vastgoed vergroenen. Daarmee valt een grote winst te behalen. Een stad als Breda heeft een kleine 200 gebouwen in eigendom. Met de tien grootste gemeenten in Brabant, samen goed voor 70 procent van de gemeentelijke gebouwen, proberen we nu afspraken te maken.”

Het leven is duidelijk goed in het Brabantse land. Groningse bouwers mogen dan verlekkerd uitkijken naar de duizenden woningen die in het aardbevingsgebied moeten worden versterkt, Maar de Brabantse verduurzamingsopdracht is misschien wel velen malen groter. In 2021 moet de energierekening van 40.000 huishoudens in rook zijn opgegaan. Of beter gezegd. In zonnepanelen en andere energiezuinige toeters en bellen.

Er is echter ook in Brabant een maar. Ook in Brabant zit de vaart er nog onvoldoende in. Spierings: “De echte innovatie moet nog van de grond komen. De concepten zijn nog onvoldoende geïndustrialiseerd. Daar ligt de grote uitdaging.”

Verwijt

Nul-op-de-meter is niet te moeilijk

Klinkt hier een verwijt naar de bouwsector? “Nee, ik daag ze uit. Nu laten bouwers serieus geld liggen. Nul-op-de-meter is niet te moeilijk. En de bouw zou moeten gruwelen van het alternatief: van een label b een a maken, of van een d een c. Als ik dat zou doen in mijn jaren dertig woning komt daar geen serieuze bouwer aan te pas. Zelfs geen elektricien, want mijn vader is handig genoeg om zonnecellen te installeren. Mijn oproep aan de bouw is. Kom met totaalpakketten. Verzin slimme gevels die en isoleren en energiesystemen herbergen.”

Open innovatie

Spierings denkt wel te weten waar het mis gaat. “Bouwers ontwikkelen nog te veel eigen concepten. Open innovatie vinden zij best spannend. Als provincie bekijken we samen met de markt hoe we dat kunnen doorbreken. Met laadpalen voor elektrisch rijden is dat ook gelukt. Misschien is het goed om partijen uit Brainport in te schakelen van buiten de bouw.”

Toegegeven. Ook niet iedere corporatiedirecteur in Eindhoven, Oss of Oosterhout zit te wachten op ‘reuzensprongen’. “De ene directeur wel de andere niet. Sommigen willen gemiddeld een label b, omdat het goedkoper is. Ik snap het, maar zo denken vind ik onverstandig. Als je kijkt naar de enorme energietransitie die Nederland voor de boeg heeft, kun je mijn inziens beter in één keer in nul-op-de-meter investeren.”

Niet alleen voor bouwers en corporaties heeft ze een boodschap. Als het aan haar ligt gaan gemeenten ook om met nieuwbouwprojecten. “Nee, nul-op-de-meter voorschrijven mag niet zonder meer. Maar de gemeente met grondposities heeft wel die mogelijkheden. Etten-Leur kreeg het voor elkaar. Ik hoop dat meer gemeenten dat voorbeeld zullen volgen.”

Reageer op dit artikel