nieuws

Blok intensiveert energiebesparing eigen woningen

bouwbreed

Blok intensiveert energiebesparing eigen woningen

Minister Blok gaat energiebesparing in eigen woningen intensiveren. Ook is hij voornemens energiebesparing te combineren met funderingsherstel. Daarvoor trekt hij 100 miljoen euro uit, laat hij de Tweede Kamer weten.

Van de 100 miljoen euro zet Blok 80 miljoen in als subsidie voor individuele eigenaar-bewoners en Verenigingen van Eigenaren. Daarbij gaat het niet om één energiebesparende maatregel, maar om een combinatie, bijvoorbeeld gevelisolatie en vloerisolatie. Hernieuwbare energie wordt niet gesubsidieerd.

Blok heeft gekozen voor een combinatie van maatregelen, omdat dit innovatie zou stimuleren. Bovendien wil hij voorkomen dat het geld opgaat aan enkelvoudige maatregelen die eigen woningbezitters ook zonder subsidie zouden nemen.

Daarnaast wil de bewindsman het Nationaal Energiebesparingsfonds (NEF) beter op de kaart zetten. Vorig jaar zijn er bedroevend weinig leningen aangevraagd bij het fonds. Dit jaar gaat het iets beter maar het kan nog beter. Blok doet dit door de subsidie onder de paraplu van het energiebesparingsfonds te presenteren.

De subsidie is ook te combineren met een lening van het NEF waardoor eigen woningbezitters en VvE’s desgewenst de totale investering kunnen financieren. “Hiermee wordt het NEF meer dan voorheen een belangrijk portaal naar eigenaar-bewoners en VvE’s”, aldus Blok. Verder zet hij 10 miljoen euro in om de rente op leningen van het NEF verder te verlagen via een rentesubsidie.

De resterende 10 miljoen euro wordt gebruikt voor innovatieve voorstellen van bedrijven, gemeenten en andere partijen om woningeigenaren te stimuleren.

De minister is van plan een fonds voor funderingsherstel op te zetten. Hoe dat eruit gaat zien, wordt in het voorjaar bekend, maar een combinatie met energiebesparing is mogelijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels