nieuws

‘Bij vakmanschap hoort ook een veilige steiger’

bouwbreed

‘Bij vakmanschap hoort ook een veilige steiger’

De veiligheid op kleinere bouwplaatsen verbetert niet of nauwelijks, bleek deze week uit onderzoek van de Inspectie SZW. Projectleider Jan Vermeiren houdt niettemin hoop op een omslag. “Wat zou er gebeuren als we altijd boetes uitdelen, aan werkgevers en werknemers?”

Op bijna driekwart van de binnenstedelijke bouwlocaties zijn een of meer overtredingen vastgesteld. Wat vindt u daarvan?

“Als je de uitkomsten bekijkt, zie je dat het een beetje beter is gesteld met de veiligheid op kleinere bouwplaatsen dan drie jaar geleden. Maar nog steeds is het percentage geconstateerde overtredingen erg hoog.”

Hoe komt het dat het aantal overtredingen maar niet omlaag wil?

“Je ziet dat men in de bouw denkt te weten hoe je veilig werkt, maar vaak is dat niet zo. De kennis schiet tekort. Maar er is ook sprake van gemakzucht. En dan speelt ook de hectiek van een bouwplaats en de cultuur van een bedrijf nog een rol.”

Worden bouwplaatsen ooit 100 procent veilig?

“De vraag of dat mogelijk is, houdt ons wel bezig. Misschien moeten we bij elke overtreding direct het werk stilleggen. Wat gebeurt er als bij valgevaar de werkgever én werknemers altijd worden beboet? Dat vraag je jezelf wel eens af.”

Bent u wel streng genoeg?

“Geen enkele bouwonderneming kan tegenwoordig nog zeggen dat de kennis over hoe je veilig kunt werken onvoldoende beschikbaar is. Want dat is niet zo. Daarom zien we ook niets meer door de vingers. Onze handhaving is harder dan vroeger. We onderzoeken nu of we bij overtredingen de hele keten aansprakelijk kunnen stellen. Misschien werkt het als er meer mensen ter verantwoording worden geroepen.”

Maar tot significant veiligere bouwplaatsen leidt dat nog niet…

“De vraag is: zit veilig werken onvoldoende tussen de oren van werkgevers en werknemers of weten ze het wel, maar doen ze er niets mee. Ik denk dat het van allebei een beetje is. En dus is het ook belangrijk om een gedragsverandering in gang te zetten. Een bouwvakker doet wel elke dag zijn veiligheidsschoenen aan, maar is daarna bereid om ongelijnd het dak op te klimmen. Dat is gek. Het moet mijns inziens normaal worden dat hij dat weigert. En dat hij ook zijn collega’s erop aanspreekt als ze onveilig werken. Bij vakmanschap hoort goed gereedschap, maar bijvoorbeeld ook een veilige steiger.”

Is er bij de bouwopleidingen wel voldoende aandacht voor het aspect veilig werken?

“Dat weet ik niet. Maar in de opleiding moet het wel beginnen. Hoe eerder je leert om veilig te werken, hoe beter het is. Maar vergis je niet, als de cultuur in het bedrijf waar hij later gaat werken, niet deugt, is het moeilijk om daaraan weerstand te bieden. Zeker in tijden van crisis, zijn werknemers toch bang om hun baan te verliezen.”

Reageer op dit artikel