nieuws

Architectonisch beton uit de printer

bouwbreed

Architectonisch beton uit de printer

Bruil zet de eerste concrete stappen in de ‘3D-printrevolutie’ in de bouw. Op de beurs Gevel 2016 zijn twee 1,60 meter hoge elementen te zien. De betonfabrikant zoekt partijen voor pilots om het 3D-printen naar grote hoogten te brengen.

Tijdens Gevel 2016 – van 27 januari tot 29 januari in Ahoy Rotterdam – toont betonproducent Bruil twee 3D-geprinte objecten. Waar de 3D-printing techniek zich nu vooral heeft gericht op het printen van grijze casco’s voor woningbouw, daar zet Bruil in op architectonisch beton met een kleurtje. De objecten zijn in een zeer hoge resolutie geprint, in wit en gekleurd beton.

Bruil toont geprinte elementen op Gevel 2016

Theo Voogd, manager markt & innovatie bij Bruil: “Het is eigenlijk heel simpel, met deze techniek creëer je vrijheid voor ontwerpers. We geven architecten straks de mogelijkheid om out of the box te gaan denken. Waar architecten vaak gebonden zijn aan vaste bouwsystemen daar kunnen nu op korte termijn unieke modellen worden gemaakt. Voogd: “We zijn niet gebonden aan een laagopbouw in het horizontale vlak. We kunnen in golvende bewegingen printen. De architecten beschikken zo over een vrije vormentaal voor gebouwen. Er is veel mogelijk.”

Zeer hoge resolutie

In het softwareprogramma Rhino worden modellen gemaakt. De fabrikant heeft samen met Studio RAP software geschreven die de robotarm aan gaat sturen en de betonmortel naar de printer stuurt. Voogd: “Als betonproducent hebben we veel kennis van hoe je een mortel kunt ontwikkelen en het verpompen ervan. We kunnen in een zeer hoge resolutie printen.”

Kleurproces

Nu wordt er nog gebruikt gemaakt van een eigen ontwikkelde betonmortel op cementbasis. Maar daar worden de komende jaren diverse printmortels aan toegevoegd, dit is afhankelijk van de wensen in het ontwerp. Het 3D-model van de architect is zo eenvoudig om te zetten naar printpaden. Hiermee wordt binnen enkele minuten het printproces en het eindresultaat gesimuleerd, waarna het printen direct kan starten. De printmortels kunnen in wit, in kleur of met een kleurverloop worden gerealiseerd. Voogd wil over het kleurproces niet al te veel kwijt, maar kan wel zeggen dat de mortel door en door wordt gekleurd en niet gespoten.

Naar verwachting is de techniek binnen twee jaar voldoende doorontwikkeld om op grotere schaal in te kunnen zetten. Voogd: “Over vijf jaar staat iedereen versteld van de mogelijkheden van 3D-printen. We gaan de komende jaren fors investeren om dit naar een grotere schaal te brengen. Ons doel is dat onderscheidende ontwerpen ook betaalbaar gerealiseerd kunnen worden.” Waarbij die voorwerpen niet alleen bestaan uit exotisch gewelfde gebouwen als het aan Voogd ligt. “Voor de duidelijkheid… Je kunt er ook gewoon recht mee printen.”

Reageer op dit artikel