nieuws

Antigeluid succesvol 
toegepast

bouwbreed

Antigeluid succesvol 
toegepast

Jaarlijks ondervinden circa 640.000 Nederlanders geluidshinder veroorzaakt door verkeer, bouw of industrie. Merford Noise Control reduceerde in Poeldijk transformator­overlast met antigeluid.

Merford uit Gorinchem is al sinds de jaren negentig bezig met antigeluid. Dit is een geluid dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase. Cees Bassa, manager Business Development bij Merford: “Het gaat niet om een totale reductie van het geluid; we maken het beheersbaar. Het functioneert vooral goed bij lagere frequenties en monotone geluiden.”

Wereldprimeur Merford Noise Control

Het antigeluidsysteem is toegepast in een traforuimte van Westland Infra Netwerkbeheer. De transformator in Poeldijk zorgde dag en nacht voor lawaai. Bassa: “Zo’n lage bromtoon van een trafo hoor je overdag niet vanwege het omgevingsgeluid, maar is ’s nachts duidelijk waarneembaar. Het is een zeer hinderlijk geluid voor de omwonenden.” Merford bouwde achter het ventilatierooster een antigeluidopstelling op. Bassa: “Deze bestaat uit een microfoon die is aangesloten op de regeleenheid met algoritme en een speaker. Deze zendt een tegengesteld signaal uit in dezelfde frequentie en reduceert daarmee het geluidsniveau dat hoorbaar is aan de andere zijde van het rooster. De storende frequentie in de 100 Hz kan met het systeem tot wel 10 dB worden gereduceerd. De pilot wordt 24/7 op afstand gemonitord.”

Standaard antigeluidmodules

Voor de pilot in Poeldijk was nog sprake van maatwerk, maar over een jaar verwacht Merford klaar te zijn met standaard antigeluidmodules voor transformatorstations en kan het systeem ook elders worden ingezet. Bassa: “Hierna gaan we verder met toepassingen voor compressoren en motoren. Voorwaarde voor ons systeem is dat het geluid moet zijn wat een stationaire toon voortbrengt.”

Reageer op dit artikel