nieuws

Alliantie uitzondering op de regel

bouwbreed

Alliantie uitzondering op de regel

Bij de renovatie van de Maastunnel willen de partijen samenwerken zoals in een alliantie. Deze vorm gaat uit van gelijkwaardige partners die samen optrekken bij het ontwerp en gedurende de uitvoering.

Zonder uitzondering zijn de ervaringen met het handjevol allianties in Nederland positief beoordeeld door de betrokken deelnemers. Veel opdrachtgevers laten liever meer werk over aan de markt en denken dat de kosten relatief hoog uitpakken. De gemeente Rotterdam verwachtte juist torenhoge inschrijvingen bij andere contractvormen.

Uiteindelijk is gekozen voor een maatwerkcontract, een hybride vorm waarbij een ontwerpende bouwer is geselecteerd, geen sprake is van een gezamenlijke risicopot, maar wel vergaand wordt samengewerkt. Kwaliteit, Integraliteit en Samenwerking komen samen in de uitgangspunten van KIS, die ervoor zorgen dat beslissingen in het belang van het project voorop staan.

Definitief ontwerp

Komend jaar gaat de opdrachtgever samen met de TBI-ondernemingen aan de slag om tot een definitief ontwerp te komen en ook gedurende de uitvoering zitten de partijen aan de mond van de tunnel aan de Doklaan onder een dak om korte lijntjes en overleg te garanderen.

Vertrouwen is niet iets wat je oplegt of afdwingt

Geertje van Engen (AT Osborne) studeerde vorig jaar af aan de TU Delft op het onderwerp vertrouwen en de meetbaarheid daarvan. Wie selecteert op de bereidheid om samen te werken en let op gelijkwaardige rollen aan zowel opdrachtgevers als opdrachtnemerszijde, krijgt geen garanties voor een project op rolletjes, maar vergroot de kansen. “Vertrouwen is niet iets wat je oplegt of afdwingt. Was het maar zo simpel”, moest ook zij concluderen.

De bestuurskundige was aangenaam verrast dat in de vaak technische mannenwereld een duidelijke visie leeft over het begrip. “Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard”, kreeg ze bijna zonder uitzondering te horen.

Stoorzender

Cruciaal is hoe partijen omgaan bij het eerste conflict dat optreedt. “Wordt dat gezamenlijk en op een prettige wijze opgelost, dan is de basis voor vertrouwen voor de rest van het project vaak gelegd. Het blijkt een ‘killer’ als dat niet lukt.” Gebrek aan mandaat is zo’n andere stoorzender die vertrouwen snel kapot kan maken. “Toezeggingen die constant worden teruggefloten door leidinggevenden frustreren snel. Vooral aan de kant van de opdrachtgever mist soms het mandaat om door te pakken en vlot problemen op te lossen.”

Alliantiecontracten

Reageer op dit artikel