nieuws

Achterblijven infra landelijk probleem

bouwbreed

Achterblijven infra landelijk probleem

De gww-sector zakt steeds verder in de modder. In veel provincies is de werkvoorraad in een jaar tijd gehalveerd.

In bijna alle provincies is de voorraad werk voor de komende twaalf maanden sterk gekrompen. Alleen Gelderland laat een groei zien (6 procent). Dat blijkt uit de maandelijkse bouwbarometer van het EIB en Cobouw, die samengesteld is op basis van duizenden lopende en aankomende bouwprojecten. De barometer meet de bouwsommen die de komende twaalf maanden naar alle waarschijnlijkheid tot omzet leiden. De gemiddelde werkvoorraad van gww-bedrijven was in januari van dit jaar met 27 procent gekrompen ten opzicht van een jaar geleden. Bedrijven in Zeeland, Limburg en Drenthe laten de grootste teruggang in hun orderboek zien.

Verdubbeld

De utiliteitsmarkt maakt net als de inframarkt al tijden een slechte tijd door. In de orderportefeuilles is dat ook te zien. In negen van de twaalf provincies ligt er voor het komend jaar minder omzet in het verschiet. In Flevoland (-49 procent) en Groningen (-34 procent) kromp de werkvoorraad voor utiliteitsbouwers het sterkst.

In Drenthe, Zeeland en Noord-Brabant ligt er meer werk voor utiliteitsbouwers op de plank. In Drenthe is de werkvoorraad zelfs verdubbeld. Waarschijnlijk zijn er in de provincie het afgelopen jaar een of meer grotere projecten bijgekomen. Winkels (+10 procent) en handel en vervoer (+28 procent) leveren dit jaar meer omzet op. Kantoren (-11 procent), onderwijs (-24 procent), zorg (-23 procent), landbouw (-65 procent) zorgen in 2016 voor minder inkomsten.

Klik hier voor een vergroting.

Koploper

Ondanks de slechte infra- en utiliteitsmarkt is de totale werkvoorraad in de bouw voor het komend jaar landelijk met 7 procent gestegen. Dat komt – weinig verrassend – door de woningbouw, die volgens de Bouwbarometer in 2016 meer omzet gaat opleveren dan vorig jaar. De werkvoorraad van woningbouwers ligt 17 procent hoger dan een jaar geleden. De Randstad-Noord (Noord-Holland en Utrecht) is koploper met een groei van de op stapel staande projecten met 31 procent. De Randstad-Zuid (Zuid-Holland) doet het met een groei van 21 procent ook goed. Achterblijver in de woningbouw is de regio Noord, met maar een groei van 2 procent. In Drenthe kromp de woningbouw met 2 procent, in Groningen ook met 2 procent.

Reageer op dit artikel