nieuws

Aardbevingsmiljarden blijven op plank liggen

bouwbreed

Aardbevingsmiljarden blijven op plank liggen

De opgave om in het aardbevingsgebied in Groningen de bebouwing te versterken ligt ver achter op het schema. In 2015 zijn ongeveer 1100 gebouwen versterkt, tweederde minder dan de bedoeling was (3006). Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Cobouw heeft opgevraagd bij het Centrum Veilig Wonen (CVW).  

Miljarden euro’s aan bouwomzet. Vol verwachting klopten de harten van honderden bouwers in en om Groningen. De resultaten vallen tot nu toe echter bitter tegen. De daadwerkelijke bouwproductie blijft ver achter bij de verwachting. Lokale bouwers moeten zelfs mensen aan de kant houden, nieuwe ontslagen zijn niet uitgesloten. 

Achter op schema

Minister Kamp liet in november al doorschemeren dat het niet wilde vlotten met de herstel- en versterkingsoperatie. De beoogde versterking van 3006 gebouwen in 2015 moet “aanzienlijk naar beneden worden bijgesteld”, deelde hij de Tweede Kamer mee. De nieuwe cijfers van het CVW onderschrijven dat beeld. Slechts 300 woningen zijn bouwkundig versterkt, 800 woningen zijn “veilig gesteld”.

“De boel stagneert”, waarschuwt Jan Emmo Hut, directeur van het Centrum Veilig Wonen. Hij wijt de vertraging aan het uitblijven van duidelijke kaders en normen. Argwanende particuliere eigenaren houden daardoor massaal de hand op de knip, ondanks dat zij een schadebedrag kregen uitgekeerd. Die aarzeling is volgens bouwers ook aanwezig bij schooldirecties en corporaties.

Het praten moet eens afgelopen zijn

Hut, oud-directeur van bouwbedrijf Van Wijnen, roept minister Kamp, de Tweede Kamer en de NAM op tot snelle besluitvorming. “Het praten moet eens afgelopen zijn.” Hut dringt onder meer aan op snelle invoering van de Nationale Praktijkrichtlijn Aardbevingsbestendig bouwen en verbouwen in het Bouwbesluit.

Voorzichtig begin

Rolf Koops, regiomanager bij Bouwend Nederland, ziet met lede ogen aan dat de aardbevingsmiljarden op de plank blijven liggen. “In schadeherstel is veel werk verricht, er zijn schoorstenen vervangen, er is links en rechts wat restauratiewerk verricht en er zijn wat corporatiewoningen versterkt en verduurzaamd, maar eigenlijk is dit nog maar een heel voorzichtig begin. Het wordt tijd voor concrete afspraken en handtekeningen.” 

De afgelopen jaren gingen verloren aan “heel veel onderzoek, inspecties en discussies”, beschouwt Koops. “Deels begrijpelijk, want er is veel onzeker. Maar aan de andere kant kun je niet zitten wachten tot je alle effecten tot zes cijfers achter de komma hebt uitgerekend.”

Tegenvallende resultaten

Er zijn er bij die flink hebben geïnvesteerd in capaciteit

Lokale bouwbedrijven zijn de dupe van de tegenvallende prestaties, volgens Koops: “Er zijn er bij die flink hebben geïnvesteerd in capaciteit. In de winter hadden ze hun mensen op de kist zitten, omdat programma’s stagneerden. Dat is een groot dilemma. We weten dat er heel veel werk zit aan te komen, maar op dit moment gaat het te langzaam.”

Henk Schipper van Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam is het met Hut eens dat de politiek snel duidelijkheid moet geven over aantallen te versterken gebouwen. “Wij hebben geïnvesteerd in mensen, kennis en scanapparatuur, maar als het werk uitblijft, zullen we ons toch moeten gaan richten op andere projecten. We kunnen onze mensen niet op de plank leggen. Dat lijkt me ook niet in belang van de NAM.”

Continuïteit geven

Praatjes vullen geen gaatjes denkt Koops van Bouwend Nederland: “Als bestuurders in de regio zich echt zorgen maken over de werkgelegenheid hier dan kunnen ze dat dit jaar bewijzen. Hoe? Je zult de bouwsector een stuk continuïteit moeten geven. Dat doe je niet met tien woningen. Duizend woningen dit jaar? Dat kun je wel roepen, maar de contracten zijn nog niet getekend. Uiteindelijk gaat het er wel om wat je in de praktijk durft af te spreken.”

Koops hoopt dat 2016 het jaar van de waarheid wordt en dat de bouwproductie flink omhoog zal gaan. Hut is er niet zeker van dat die wens uitkomt. Meerdere bronnen vrezen dat de versterkingsopgave extra onder druk is komen te staan door onlangs gepresenteerde plannen van Hans Alders. De coördinator veiligheid wil particulieren meer bij de operatie betrekken. 

Aardbevingswerk in cijfers 2015

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels