nieuws

Woudagebouw past in historische stad

bouwbreed

Woudagebouw past in historische stad

Ontwikkelaar Transvorm transformeert het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht in een wooncomplex. Syntrus Achmea Real Estate & Finance (Saref) neemt de 58 middeldure huurappartementen af.

Het Woudagebouw was aanvankelijk eigendom van de Stichting Altrecht die zich bezighoudt met de geestelijke gezondheidszorg. De ontwikkelaar kocht het om er woningen in te realiseren. In het gebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw werd therapie gegeven. Transvorm wil het volledig strippen en het casco herontwikkelen tot woongebouw met 58 tweekamerappartementen, verdeeld over vier lagen.

Met TransVorm wil ook architect Wim van As van het Rotterdamse bureau A3 Architecten enkele aanbouwen en de daklaag verwijderen en het gebouw voorzien van compleet nieuwe gevels. De bestaande parkeergarage die nog in gebruik is bij Altrecht blijft gehandhaafd. De organisatie laat die zelf renoveren. Na het werk blijven negentig plaatsen over. Daarvan zijn er twintig gereserveerd voor de toekomstige bewoners.

Zwembad

In het Woudagebouw moet Transvorm een aantal problemen zien op te lossen. Eén daarvan houdt verband met het therapeutische zwembad dat er ooit in zat, zegt Jeroen van Lier, adviseur gebiedsontwikkeling van Vorm Ontwikkeling. Op de plek van dit zwembad maakt de vloer een hoogtesprong. Die moet worden weggewerkt om de appartementen allemaal op hetzelfde vloerniveau te krijgen. In de plannen ontsluit een bestaand inpandig trapportaal aan het ene zijde van het gebouw de toekomstige woningen. Een nieuw te bouwen noodtrapportaal doet hetzelfde aan het andere uiteinde van het gebouw. Tussen beide trapportalen komen de woningen uit op een galerij. Deze wordt nieuw gebouwd en aan de eveneens nieuw te bouwen achtergevel van het Woudagebouw bevestigd. De bestaande achtergevel verdwijnt.

Goede conditie

Het bestaande betonnen casco verkeert volgens Van Lier nog in een goede conditie. Het gebouw staat middels betonnen kolommen op de 80 centimeter dikke vloer van de bestaande parkeergarage die in de plannen behouden blijft. Deze bestaande kolomstructuur bepaalt mede de verkaveling van het gebouw. Aan de buitenkant verrijst een nieuw woongebouw dat naar Van Liers mening niet onaangenaam opvalt in de historische context van het Museumkwartier in Utrecht. “Het ontwerp is ingepast in het binnenstedelijk weefsel van de historische stad.

De ontwikkelaar hoopt medio volgend jaar aan de slag te kunnen met het Woudagebouw. Afhankelijk van de daadwerkelijke start moet de transformatie eind 2016 danwel begin 2017 gereed zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels