nieuws

Ballast Nedam berispt om schending van de integriteit

bouwbreed

Ballast Nedam berispt om schending van de integriteit

Ontwikkelaarsvereniging Neprom heeft lidbedrijf Ballast Nedam berispt vanwege “integriteitsschending”. Uit onderzoek van Ballast Nedam zelf zou blijken dat een voormalig directielid onder meer valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

Het gaat om de zaak rond oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Voormalig Ballast Nedam-directeur Ruud Jacobs heeft in 2007 enkele duizenden euro’s betaald aan een makelaar. De bedoeling was dat dit geld terecht zou komen bij gedeputeerde Hooijmaijers. Volgens de voormalig gedeputeerde werd hij betaald voor het geven van advies.

Niet vastgesteld

Uit het onafhankelijk onderzoek dat Ballast Nedam instelde, is “geen relatie aangetoond” tussen de betaling en de zakelijke activiteiten van de ontwikkelende bouwer in Noord-Holland. Wel is duidelijk dat Jacobs handelde “in tegenspraak met de binnen Ballast Nedam geldende regels”. Ook heeft hij valsheid in geschrifte gepleegd. Dat laatste heeft de voormalig directeur ook toegegeven. Het directielid heeft inmiddels een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie.

“Of deze schikking ook betrekking heeft op omkoping of corruptie is in het onderzoek niet vastgesteld”, meldt de Neprom in een toelichting. “Ook is niet met zekerheid vast komen te staan of ook andere personen binnen Ballast Nedam wetenschap hadden van de betaling aan de voormalig gedeputeerde.”

Zeer ernstige overtreding

De Commissie Gedragscode van de vereniging van projectontwikkelaars stelt vast dat er “een ongeoorloofde betaling op basis van een valse factuur door Ballast Nedam aan een politiek ambtsdrager heeft plaatsgevonden in een situatie waarin overleg met die bestuurder werd gevoerd over zaken waarbij Ballast Nedam een groot belang had”. “Een dergelijke betaling is – nog los van de strafrechtelijke aspecten daarvan – een zeer ernstige overtreding van de Neprom Gedragscode. Temeer daar de betrokken persoon op directieniveau functioneerde.” Daarom wordt de bouwer berispt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels