nieuws

Ondanks bouwstop toch zes rijksgebouwen op stapel

bouwbreed

Ondanks bouwstop toch zes rijksgebouwen op stapel

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt vooral gebouwen en hanteert eigenlijk een bouwstop. Desondanks staan komende tijd toch zes nieuwe projecten op stapel, waaronder vier dbfm-contracten zoals de rechtbank in Breda en Amsterdam en een nieuwe kazerne in Vlissingen.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar met de fusie definitief de accenten verlegd naar beheer, onderhoud en verkoop. Nooit eerder stond het Rijk voor de opgave zoveel vastgoed af te stoten: Tot 2020 gaat het om 900.000 vierkante meter kantoorruimte en 1,9 miljoen vierkante meter andere objecten. Vorig jaar is voor 125 miljoen euro aan overtollig vastgoed verkocht, waaronder 400 hectare grond en 27 panden.

Desondanks blijft het Rijksvastgoedbedrijf een belangrijke opdrachtgever in de bouw. “Een grote speler”, benadrukte directeur-generaal Jaap Uijlenbroek vorig jaar in een interview in Cobouw. Hij ziet het als zijn plicht om een substantiële rol te spelen bij het stimuleren van innovaties, duurzaamheid, BIM en social return. “De opgaven zijn niet simpel en het wordt op veel vlakken puzzelen en zoeken. Net als de bouwsector zelf, verschuiven de opgaven en moet een organisatie zich daaraan aanpassen.” Toch timmert het Rijksvastgoedbedrijf nog flink aan de weg met nieuwe projecten. De ingezette koers om bij omvangrijke projecten te kiezen voor pps wordt daarbij doorgezet.

Het plan om de bestaande Knoopkazerne in hartje Utrecht om te bouwen tot een modern rijkskantoor staat op de nominatie om in juni te worden gegund. De combinaties Heijmans Knoop, Castelein, Strukton de Knoop ronden naar verwachting in april de dialoogfase af met een definitieve inschrijving om het complex uit te breiden van 20.000 naar 30.000 vierkante meter bvo. Het pps-project moet in 2017 klaar zijn voor gebruik.

Er zijn vijf partijen in de race voor de uitbreiding van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam: iDO2 (VolkerWessels), NACH (DVP e.a.), Lucentor (Ballast Nedam/Heijmans), Nieuwe Parnas (TBI e.a.) en Rechtbank Amsterdam (Meridiam e.a.). In april gaan drie van deze partijen door naar de tweede fase van de dialoog voor de nieuwbouw, inclusief dertig jaar beheer en onderhoud. De tijdelijke huisvesting is apart op de markt gezet, want de rechtszaken lopen wel gewoon door. Het hele project (52.000 vierkante meter bvo) moet vanaf 2020/2021 beschikbaar zijn.

De nieuwe rechtbank in het stationskwartier van Breda is een maatje kleiner (27.000 vierkante meter) en staat op het punt gegund te worden. Ook hier is sprake van een dbfm-contract met een looptijd van dertig jaar. Trias Breda (Heijmans, Ballast Nedam e.a.), In Balans (VolkerWessels e.a.) en Justitia PPS Breda (Hochtief, Van Wijnen e.a.) dingen mee.

De nieuwe kazerne in de Buitenhaven van Vlissingen staat nog in de begin van de aanbesteding. De Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne zal vanaf 2019 drieduizend militairen huisvesten. Ook hier is sprake van een pps-project, maar dan met 25 jaar beheer en onderhoud.

Vooral als het Rijksvastgoedbedrijf optreedt namens andere organisaties komen andere contractvormen aan de orde. Vooral als er extra veiligheidsregimes aan de orde zijn, wordt soms afgestapt van de pps-contracten. Zo komt op de Maasvlakte de nieuwe terminal waar alle rijkscontroles voor de Rotterdamse haven gaan plaatsvinden, een samenwerking van de douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Een multidisciplinair ontwerpteam legt de laatste hand aan het ontwerp voor de controleloodsen en (honden-)trainingscentrum en het project komt als een traditioneel bestek op de markt.

In opdracht van het ministerie van Defensie gaat het Rijksvastgoedbedrijf het oude NATO-complex aan de Waalsdorperweg renoveren en uitbreiden. Het verouderde gebouw krijgt een extra etage en er komt een stuk aan de voorkant bij. Het project (23.000 vierkante meter) komt als engineering & construct op de markt en moet eind 2016 al klaar zijn.

Ook is al zeker dat de grootscheepse renovatie van het Binnenhof niet geschikt is als pps. De organisatie werkt samen met de diverse bewoners aan geschikte scenario’s om het project te faseren. Het is komende jaren nog een van de nieuwe megaprojecten die het Rijksvastgoedbedrijf gaat oppakken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels