nieuws

Coalitie pakt tweeduizend huizen aan

bouwbreed

Coalitie pakt tweeduizend huizen aan

Een coalitie van bouwers, toeleveranciers, Rabobank en de gemeente, wil in Amersfoort voor 2020 tweeduizend nul-op-de-meterrenovaties (NOM) uitvoeren.

De initiatiefnemer s verwachten dat het project leidt tot een particuliere investering van minimaal 90 miljoen euro. Ook zullen er minimaal tweehonderd arbeidsplaatsen bijkomen. Maar zover is het nog lang niet, stelt 033Energie-projectleider Herman Schotman. “We moeten eerst maar eens aan de bak.”

De coalitie, die onder meer bestaat uit Bloemendal Bouw, Huurdeman, ABM Belbouw, Heilijgers Bouw, Seinen projectontwikkeling en Raab Karcher, heeft twaalf verschillende woningtypen aangewezen. Voor elk van deze typen moet een standaardoplossing komen. Deze worden aan de man gebracht door het Centrum voor Duurzaam Renoveren, een winkel waar woningeigenaren verduurzamingsmaatregelen kunnen kopen. “We beginnen met een jarendertigwoning, daarna jaren zeventig en jaren tachtig.” De partijen willen binnen twee jaar voor alle twaalf de woningtypen – “dus in principe alle woningen in Amersfoort” – productmarktcombinaties gemaakt hebben. “Dat doen we binnen de coalitie, maar we zoeken ook andere partijen.” Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om koopwoningen voor 45.000 euro op te waarderen tot nul-op-de-meter. “Nu is zo’n renovatie mogelijk voor 50.000 tot 55.000 euro, dus we hebben nog even te gaan.”

Opvallend aan de coalitie is dat ook relatief kleinere partijen zijn aangesloten. “Een jaar geleden dacht ik nog: die kleintjes gaan het niet redden. Maar je ziet nu dat toeleveranciers, bijvoorbeeld Raab Karcher met Raab’s Renovatiehuis, al heel ver zijn met het ontwikkelen van concepten. Die kunnen prima door kleinere lokale of regionale bouwbedrijven geassembleerd worden.” Bovendien is een makkelijk te herhalen oplossing niet voor alle woningtypen mogelijk, benadrukt de projectleider. “De aanpak van woningen uit de jaren dertig bijvoorbeeld zal maatwerk blijven.”

Voor het project is een investering van bijna 5 miljoen euro nodig. De Economic Board Utrecht levert ruim 1,3 miljoen euro, de rest van het geld komt van de 033Energie-partners.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels