nieuws

“Zaanstad heeft metroverbinding nodig”

bouwbreed Premium

“Zaanstad heeft metroverbinding nodig”

De ambitie van Zaanstad is groot. Twintigduizend nieuwe woningen om precies te zijn. Maar waar is behoefte aan? En wat is er nodig? “Meer seniorenwoningen. Locaties. En in elk geval een metrolijn of tramverbinding met Amsterdam-Noord”, meent Ton van der Laan, directeur van bouwbedrijf Van der Gragt.

“Nuchter. Geen smukken. Gewoon je werk doen. Dat is typisch Noord-Hollands”, begint Van der Laan te vertellen. Onmiddellijk vraag je je af: hoe nuchter is het plan van de gemeente Zaanstad om de komende decennia 20.000 woningen te bouwen? “Het is pure noodzaak”, vindt de directeur. “Er is nog steeds aanwas vanuit Amsterdam. Bovendien is Zaanstad onderdeel van de metropool Amsterdam waar in totaal behoefte is aan 300.000 woningen.”

Nieuwbouwambitie

De directeur bouwt met zijn bedrijf uit Assendelft al sinds 1999 in de Vinex-locatie Saendelft. “Maar we bestaan al 52 jaar. In de Zaanstreek zijn we dus al veel langer actief.” Van der Gragt heeft veertig medewerkers en kwam de  crisis ”goed door”. “We konden doorbouwen in Saendelft en Alkmaar Maar we hopen nu wel dat de nieuwbouw een beetje een vlucht neemt.”

Werk genoeg de komende jaren zou je zeggen. Zo’n 13.000 woningen kampen met funderingsproblemen. Sommige moeten worden gesloopt, denkt Van der Gragt. Dan is er nog de nieuwbouwambitie. Zaanstad denkt 20.000 exemplaren kwijt te kunnen.

Het klinkt fantastisch voor bouwers, maar één plus één is niet altijd twee. De opgave stelt de voedingsstad voor een aantal dilemma’s. 20.000 woningen? Waar dan?

Industrieterreinen

Er moeten binnen nu en drie jaar knopen worden doorgehakt.

“Er is een tekort aan bouwlocaties”, weet ook Van der Laan. Het oog valt al snel op een aantal minder florerende industrieterreinen. De bedrijven die daar zitten, zullen echter niet zonder slag of stoot wijken voor een woningbouwplan. In het weiland is ook een optie, maar ook daar zit niet iedereen op te wachten. “Dan heb je weer te maken met de provincie en de milieubewegingen. Wat mijn voorkeur zou hebben? Daar waag ik me liever niet aan.”

Het locatieprobleem is redelijk acuut. Voor ongeveer vijfduizend woningen zijn al gebieden aangewezen, zo komen er huizen op de plek waar nu een aantal sportverenigingen zitten. “De komende acht, negen jaar kunnen we dus nog wel vooruit. Dat neemt niet weg dat er binnen nu en drie jaar knopen moeten worden doorgehakt.”

Zaanstad heeft niet alleen een kwantitatieve ambitie, maar zeker ook een kwalitatieve, benadrukt Van der Laan. “Er is vooral behoefte aan seniorenwoningen. Die zijn er niet. Zo nu en dan worden er wel appartementen gebouwd, maar ouderen willen toch liever laagbouw. Een woning op de begane grond, met een tuintje, een slaapkamer en een werkkamer. Patiobungalows. Ja dat betekent wel dat je nog meer grond moet opofferen.”

Aantrekkingskracht

Met het imago is het echt niet zo slecht gesteld als mensen soms beweren

Het is niet zo zeer of, het is meer de vraag hoe, besluit de directeur van Van der Gragt: “Zaanstad heeft voldoende aantrekkingskracht. Er zijn zat toeristen die hier een hotel boeken. Voor iemand uit Parijs of Boston is de Zaanstreek Amsterdam. De verbindingen zouden wel beter kunnen. Ik denk dan aan een metroverbinding of tramverbinding met Amsterdam-Noord. Daar is al een metrostation. Dus je kunt zeggen; hij is al onderweg.” 

Nog een uitdaging dan. De gemeente zou graag willen dat Zaanstad een iets grotere aantrekkingskracht heeft op mensen met een gevulde portemonnee. Dat is goed voor de winkels, de horeca en de lokale economie. Van der Laan snapt die ambitie. “Of we het afvoerputje zijn van Amsterdam? Nee, nee. Zo zou ik dat zeker niet willen noemen. De gemeente doet er ook veel aan om oude industriegebouwen op te leuken en creatieve bedrijvigheid te stimuleren. Een nieuw businessplan is volgens mij dus ook niet nodig. En met het imago is het echt niet zo slecht gesteld als mensen soms beweren. Sterker nog; ik denk dat we trots mogen zijn op de Zaanstreek.”

Reageer op dit artikel