nieuws

Windturbines stil na afbreken tip

bouwbreed Premium

Windturbines stil na afbreken tip

De 26 gigantische windmolens langs de IJsselmeerkust van de Noordoostpolder van NOP Agrowind zijn uit voorzorg tijdelijk stilgezet. Dat gebeurde nadat de tip van een turbine maandag naar beneden kwam.

Fabrikant Enercon GmbH onderzoekt momenteel de oorzaak. De draaibare tip, het uiterste omgebogen puntje van een van de rotorbladen, viel door nog onbekende oorzaak naar beneden. Het onderdeel van 1 bij 0,8 meter kwam op een lege kraanopstelplaats terecht. Van gevaar voor de windmolenbouwers, omwonenden of passerend verkeer was geen sprake.

De rotorbladen van de turbines zijn van staalcomposiet, maar de tip is uitgevoerd in glasvezelversterkt kunststof en aluminium. Het brokstuk is voor onderzoek naar het Duitse Aurich gebracht, waar de R&D-afdeling van Enercon het bekijkt. “Op deze manier wordt de oorzaak van de breuk vastgesteld. Gaat het om een extern probleem, bijvoorbeeld blikseminslag, of ligt het aan het materiaal? Als daar duidelijkheid over is, kan Enercon pas concluderen of de breuk een incident is of dat alle turbines moeten worden geïnspecteerd of wellicht worden aangepakt”, legt financieel directeur Janneke Wijnia van opdrachtgever NOP Agrowind uit.

Eerdere problemen

In een eerdere fase waren er ook al problemen met de wieken van de windmolens. Enercon heeft twee rotorbladen afgekeurd nadat ze beschadigd raakten. “De onderdelen lagen op locatie klaar voor het hijsen toen een Manitou-verreiker er per ongeluk tegenaan reed. De bladen zijn ter plaatse gerepareerd en uiteindelijk ook geplaatst. Later besloot de fabrikant om toch nieuwe bladen te plaatsen. Het bedrijf gaat voor de beste kwaliteit.” Volgens Wijnia gaat het in dit geval om andere turbines en staat het incident los van de tipbreuk van afgelopen maandag. Zij plaatst daarom geen vraagtekens bij de constructie of het materiaal. Ook aan de betrouwbaarheid van de turbines of bouwer Enercon wordt niet getwijfeld.

Risico

De Enercon E126-turbines zijn met een vermogen van 7,5 megawatt de grootste onshore turbines. Ze hebben een tiphoogte van bijna 200 meter en een ashoogte van 135 meter. Het Duitse bedrijf rondde in september de bouw van de 26 turbines in de Noordoostpolder af. Tot dan toe was er in Nederland alleen een te vinden bij Medemblik. Voor de torens stapelde Enercom per molen 21 betonnen ringen op elkaar met een gewicht van maximaal 135 ton. Voor de klus zette het bedrijf de grootste mobiele kraan op een rupsonderstel in, een 1200 tons Liebherr.

Wanneer de resultaten van het onderzoek van Enercon bekend zijn, is nog niet bekend. Tot die tijd blijven de windmolens buiten bedrijf. “We willen geen enkel risico lopen”, besluit Wijnia.

Reageer op dit artikel