nieuws

Vut voor (bijna) versleten bouwvakkers goed idee?

bouwbreed Premium

Vut voor (bijna) versleten bouwvakkers goed idee?

Oudere bouwvakkers met een hoge kans op arbeidsongeschiktheid zou je financieel kunnen ondersteunen bij een overstap naar nieuw werk. Bouwpersoneel dat de eindstreep niet ongeschonden haalt, zou betere mogelijkheden geboden kunnen krijgen om vervroegd uit te treden

Dat adviseren het Economisch Instituut voor de Bouw en pensioenuitvoerder APG, dat samen met inkomensverzekeraar Loyalis actief is in de bouw. Hun pleidooi wordt ondersteund door hoogleraar vitaliteitsmanagement Tinka van Vuuren.

Met oudere bouwvakkers zijn aanzienlijke kosten gemoeid

Uit een vandaag gepubliceerde studie van het EIB blijkt dat er aanzienlijke kosten gemoeid zijn met afnemende vitaliteit van oudere bouwvakkers. Bijna een kwart van het brutoloon gaat verloren aan productiviteitsverlies vanwege ziekte, arbeidsongeschiktheid en/of verminderde productiviteit.

Het EIB en APG zien mogelijkheden in een fonds dat het mogelijk maakt vroegtijdig oudere, bijna versleten werknemers op andere plaatsen in of buiten de bouw te plaatsen. Ook moet het mogelijk zijn om als werkende in de bouw vervroegd uit te treden voordat je “afgebrand” bent. Het moet gaan om werkenden met aantoonbare en niet goed oplosbare gezondheidsproblemen. Door deze groep een vervroegde uittredingsregeling te bieden, wordt een inkomensterugval voor de werkende voorkomen, en worden kosten voor bedrijven en de sector bespaard. Om het gebruik van de regeling te beperken en niet aantrekkelijk te maken voor free-riders, zou de werknemer ook kunnen bijdragen in de vorm van het inleveren van pensioen, oppert het EIB. Sinds 2006 zijn in de bouw de mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan versoberd. De gemiddelde leeftijd dat een werkende in de bouw uittreedt, is sinds die tijd van 59 jaar naar 63 jaar opgeschoven.

Juiste prikkels

Een vut voor de versletenen wil Taco van Hoek, directeur van het EIB, de uittredingsregeling niet noemen: “Dat woord kunnen we waarschijnlijk beter mijden. De vut verwijst naar een systeem, waarin mensen werden gestimuleerd om vroeg met werken te stoppen. Het gaat erom een systeem te ontwikkelen dat selectief kan worden ingezet en dat de juiste prikkels kent. Het zal nooit ideaal zijn. Maar je moet problemen eerlijk onder ogen zien. Er zal een groep zijn, een minderheid, die de eindstreep niet gezond haalt. Wat doen we daarmee? Hoe eerder je begint, hoe kleiner je die groep kunt maken. De vraag is ook: als je niets doet, wat gebeurt er dan?”

Reageer op dit artikel