nieuws

Unilin neemt Ierse fabrikant van isolatieplaten over

bouwbreed Premium

Unilin neemt Ierse fabrikant van isolatieplaten over

Unilin heeft de Ierse fabrikant van isolatieplaten Xtratherm overgenomen. Doel van de overname is om een positie op de Britse markt van isolatiematerialen te verwerven. Bijvangst is dat Unilin met het merk Xtratherm op het Europese vasteland nieuwe markten kan aanboren.

Met de overname heeft de divisie ‘insulation’ van Unilin er in één klap vierhonderd werknemers en drie fabrieken bij. Volgens president directeur Lieven Malfait blijven alle werknemers in dienst. “Xtratherm is complementair aan Unilin. Unilin heeft zelf geen positie op de Britse markt van isolatiematerialen. Xtratherm heeft een fabriek in Ierland, één in Engeland en één in België. Met de fabrieken in het Verenigd Koninkrijk blijven we de Britse markt bedienen. De pas onlangs geopende fabriek in België zien we als een second plant. Daarmee kunnen we de productiecapaciteit voor de Benelux plus Frankrijk en Duitsland flink verhogen. Het is dus een strategische overname, waarmee we ons sterker positioneren in de groeiende markt.”

Unilin en Xtratherm blijven als zelfstandige merken naast elkaar bestaan. Malfait: “In Groot-Brittannië heeft Xtratherm een grote merkbekendheid, het zou zonde zijn daar verandering in te brengen. En op het Europese vasteland biedt het voeren van twee verschillende merken ons voordeel. We kunnen met Xtratherm andere verkoopkanalen aanboren dan we met Unilin tot nog toe deden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de doe-het-zelfmarkt. Daar is Unilin zelf doelbewust nooit te verkrijgen geweest. Wie weet dat we Xtratherm daar nu wel kunnen positioneren.”

Malfait mag niet zeggen hoeveel Unilin voor het Ierse bedrijf betaald heeft. “We zijn onderdeel van Mohawk Industrie, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. Zij willen op dit moment geen cijfers over de overname naar buiten brengen.”

Reageer op dit artikel