nieuws

Roep om terughoudender installatiegebruik

bouwbreed

Roep om terughoudender installatiegebruik
Guido Benschop

Gebouwen moeten zo worden ontworpen dat ze minder afhankelijk zijn van installaties, stelt Aldo Vos, architect-directeur van Broekbakema Architecten. Zijn aankondiging van een zoektocht daarnaar leverde hem veel reacties op.

Goede isolatie, passief bouwen, het kan en het werkt

Drie spreekwoordelijke vliegen in één klap denkt Vos te slaan. Paal en perk stellen aan de groei van het aandeel van installaties in gebouwen scheelt in de stichtingskosten. Een tweede doel, is comfortverbetering (gebruik van daglicht, frisse lucht van buiten, eenvoud in bediening). Ook kan de energie-efficiëntie omhoog. Ten eerste omdat installaties draaien op energie. Ten tweede omdat ze te vaak worden aangewend om bouwkundige middelmatigheid te compenseren.

Theo Bors van Van Aken Architecten weet raad. “Goede isolatie, passief bouwen, het kan en het werkt”, is zijn advies. De projectmanager bij het Eindhovense architectenbureau meent dat vooral de bouwregelgeving nog in de weg zit. “Die maakt het gemakkelijk om slecht te bouwen en vervolgens de boel recht te breien met een hoop installaties. Dat zou andersom moeten zijn.”

Verleerd

Je zou kunnen zeggen: de installatiebranche heeft het goed voor elkaar.

Vos kijkt in de eerste plaats naar de eigen beroepsgroep. Die moet er een uitdaging in zien gebouwen zo te ontwerpen dat ze van zichzelf comfortabel zijn. In principe is er niets mis met installaties, onderstreept hij. Die zijn nuttig voor het laatste zetje op weg naar het gewenste niveau. “Het probleem is dat wij het als architecten in de loop van de tijd een beetje zijn verleerd. We hebben ons helemaal overgegeven aan de techniek van de installatiesector. Je zou kunnen zeggen: installatiebranche heeft het goed voor elkaar.”

Toch ervaart hij ook uit die sector bijval. Niettemin hebben, is zijn ervaring, installatie-adviseurs relatief “sterk de neiging alle comfortproblemen met techniek op te lossen”. Maar bij lange na niet alleen zij. “Een oorzaak is ook dat tegenwoordig nu eenmaal veel techniek voorhanden is.”

Vorm

Hierover wordt op de universiteiten vaak nauwelijks onderwezen

Harry Nieman, kwartiermaker private kwaliteitsborging bij het Instituut voor Bouwkwaliteit, ziet voor ontwerpers in dit verband een schone taak in het beginnen met de vorm in plaats van de inhoud. Dat zou betekenen dat de gebruiker meer op de eerste plaats komt.

Chris Zijdeveld van de Stichting Passief Bouwen.nl kan zich zelfs voorstellen dat gebruikers in opstand komen als ze merken dat ze – wat in zijn ogen op grote schaal gebeurt – knollen voor citroenen hebben laten verkopen. Vooral huizenbezitters, denkt hij, die over een paar jaar merken dat hun aankoop lang niet zo efficiënt en energieneutraal is als ze is voorgehouden.

Passiefbouw is in de ogen van Zijderveld de meest uitgelezen manier om juist met een minimum aan installaties tot een maximum aan comfort te komen. “De recepten zijn bekend. Maar hierover wordt op de universiteiten vaak nauwelijks onderwezen. Over passiefbouwen hoor je zodoende vaak de grootst mogelijke onzin, die getuigt van een gebrek aan bouwfysische kennis.”

Reageer op dit artikel