nieuws

New York blijft internationale lijst bouwkosten aanvoeren

bouwbreed

New York blijft internationale lijst bouwkosten aanvoeren

In New York zijn de bouwkosten internationaal gezien het hoogst. Amsterdam staat op de 21ste plaatst op de door Arcadis opgestelde lijst, tussen Seoel en Kiev.

Arcadis stelt ieder jaar een lijst samen waarin de internationale bouwkosten met elkaar worden vergeleken. Dit jaar koos het ingenieursbureau ervoor de focus te leggen op bouwen in grote steden. Juist door de toenemende wereldwijde urbanisatie (meer dan de helft van alle aardbewoners woont al in de stad en dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen) ziet Arcadis dat de grootste uitdagingen deze eeuw zitten in het huisvesten van al die mensen. En dan is het goed te weten hoe de bouwkosten in de verschillende wereldsteden zich tot elkaar verhouden, stelt Simon Rawlinson, hoofd strategisch onderzoek bij Arcadis.

De lijst van 44 steden, waar de bouwkosten het hoogst zijn, wordt aangevoerd door New York. Vergeleken met de gemiddelde bouwkosten in Groot- Brittanni ë in 2015 (door Arcadis als indexcijfer gehanteerd) is een gebouw in de Big Apple 60 procent duurder. Die hoge kosten worden vooral veroorzaakt door personeelskosten: de vakbonden in New York zijn machtig, de arbeidsmarkt erg krap en er moet daardoor vaak in het weekend worden doorgewerkt.

Op de tweede plek volgt Londen, waar de kosten 40 procent hoger liggen dan gemiddeld. De top 5 wordt gecompleteerd met Hongkong, Genève en Macau. In Amsterdam liggen de bouwkosten beduidend lager: een gemiddeld gebouw kost hier maar 60 procent van wat diezelfde constructie in het Verenigd Koninkrijk zou kosten.

De opstellers van de lijst hebben ook onderzoek gedaan naar de vooruitzichten voor de bouw op de verschillende continenten. Arcadis voorspelt groei in bouwvolume in Oost-Europa en de Verenigde Staten. In China en de Golfstaten zullen de volumes de komende jaren licht blijven afnemen. Australië en Nieuw Zeeland zakken ook weg.

Reageer op dit artikel