nieuws

‘Mensen eerder in dienst bij beperking loondoorbetaling’

bouwbreed Premium

‘Mensen eerder in dienst bij beperking loondoorbetaling’

Werkgevers zullen veel eerder personeel in vaste dienst nemen als de loondoorbetaling bij ziekte beperkt wordt tot acht weken. Dat vindt het CDA, dat dit voorstelt.

“Doordat werkgevers hun risico op loondoorbetaling flink zien verminderen, worden zij gestimuleerd oudere en ervaren vaklieden in vaste dienst te behouden of zelfs aan te nemen”, schrijven CDA-fractieleider Sybrand Buma en de woordvoerder sociale zaken Pieter Heerma.

Al langer zien zij fricties op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant werkgevers die geen vast personeel meer in dienst nemen uit vrees voor de kosten bij onder meer ziekte, en anderzijds werknemers die geen baan kunnen krijgen en uit armoede zzp’er worden.

Daardoor neemt het draagvlak voor cao’s af, waardoor ook paritaire fondsen het lastig krijgen terwijl die voor de sector belangrijke dingen doen. Het gevolg is dat mensen hetzelfde werk doen, maar tegen veel lagere kosten voor de werkgever/opdrachtgever.

Doorn in het oog

Waar dat kan, moeten werknemerskosten en kosten voor inhuurkrachten dichter naar elkaar toegebracht worden, is de gedachte van het CDA. Een van de belangrijkste punten daarbij is de loondoorbetaling, die met name het midden- en kleinbedrijf een doorn in het oog is.

Minister Asscher is inmiddels het mkb ook al een klein beetje tegemoetgekomen door de loondoorbetaling te beperken tot één jaar voor bedrijven met minder dan tien personeelsleden. Dat wordt als onvoldoende beoordeeld door het mkb en nu dus ook door het CDA. Dat stelt voor zzp’ers via een collectieve basisverzekering mee te verzekeren. Dat scheelt de zzp’er dure eigen verzekeringen, waardoor de meesten zich maar helemaal niet verzekeren.

Reageer op dit artikel