nieuws

Gemeenten laks voor klokkenluiders

bouwbreed

Gemeenten laks voor klokkenluiders

Negen procent van de lagere overheden voldoet niet aan de wettelijke eisen voor een klokkenluidersregeling. Dat concludeert het Adviespunt Klokkenluiders uit een enquête onder de lokale overheden.

De Ambtenarenwet verplicht al sinds 2003 lokale overheden tot het hebben van een klokkenluidersregeling. Bijna 10 procent voldoet daar niet aan en een kwart publiceert de regeling niet op internet hetgeen wel moet, blijkt uit de enquête.

“Een klokkenluidersregeling is meer dan alleen een formele procedure. Voor veel werknemers is zo’n regeling van doorslaggevende betekenis om een misstand binnen de eigen organisatie te melden”, zegt adviespunt-voorzitter Martin van Pernis. Dat kan volgens hem schade opleveren voor de samenleving. Daarom roept hij overheden op snel een regeling te maken.

Reageer op dit artikel