nieuws

FNV noemt eindbod werkgevers schilders-cao onacceptabel

bouwbreed Premium

FNV noemt eindbod werkgevers schilders-cao onacceptabel

De cao-commissie FNV Bouw wijst het eindbod van werkgevers voor een nieuwe cao Schilders- Afwerkings- en Glaszetbedrijf (SAG) categorisch af. De bond hoopt dat de werkgevers opnieuw willen onderhandelen. Ook acties worden niet uitgesloten.

Na twee onderhandelingsronden in november werd het cao-overleg opgeschort tot januari. Tot verrassing van de FNV kwamen werkgevers op 8 december met een zogenoemd eindbod. Dat is op 11 december besproken in de cao-adviescommissie van FNV Bouw. Die wijst het eindbod krachtig af en adviseert de Sectorraad Bouw om hetzelfde te doen en voorbereidingen te treffen voor acties.

Imago

Peter Roos, onderhandelaar FNV Bouw: “Dit eindbod kan het daglicht echt niet verdragen. Dit is pure afbraak. Dit is slecht voor het imago van de sector en slecht voor werknemers. Ik begrijp dat de branche het zwaar heeft gehad in de afgelopen jaren. Maar daaronder hebben werknemers het meest te lijden gehad. Er zijn veel vakmensen ontslagen en het heeft tot veel schijnzelfstandigheid geleid. Het geeft geen pas om dan nu met een bod te komen, waarin alles minder wordt.”

Het loonbod is erg mager en ligt onder het inflatiepeil

Het bod van werkgevers bevat veel verslechteringen vergeleken met de huidige cao. Roos: “Het loonbod is erg mager en ligt onder het inflatiepeil.” Werkgevers stellen in hun bod een verslechtering voor bij de toekenning van periodieken, de aanloopschalen voor leerlingen worden verlaagd, en de vergoedingen van reiskosten en reisuren worden lager.

Scholing

Roos: “Werkgevers malen niet om scholing, daarvoor stellen ze helemaal geen budget beschikbaar. Ze willen absolute zeggenschap over de werktijden van medewerkers en stellen forse verslechteringen voor rond arbeidstijden en overwerk. Verder willen ze afbraak van seniorendagen, maar tonen ze nauwelijks bereidheid om te werken aan duurzame inzetbaarheid. De inzet voor beperking van externe flexkrachten is zwaar onvoldoende.”

In andere sectoren als Bouw en installatie zijn wel degelijk afspraken te maken

Roos begrijpt niet waarom de werkgevers zich zo star opstellen. “In andere sectoren als Bouw en installatie zijn wel degelijk afspraken te maken en begrijpen werkgevers wel dat je de branche aantrekkelijk moet houden voor jongeren.”

Een woordvoerder van werkgeversorganisatie OnderhoudNL was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel