nieuws

Blok wordt veel strenger

bouwbreed

Blok wordt veel strenger

Overdekte zwembaden doen te weinig om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Minister Blok wil ze daarom dwingen ieder half jaar onderzoek te doen naar corrosie van rvs-bevestigingsystemen.

Zwembaden doen te weinig aan veiligheid

Blok kan sinds dit jaar een speciale ministeriële maatregel gebruiken die gebouweigenaren verplicht om specifieke veiligheidsproblemen bij gebouwen te onderzoeken. De maatregel werd eerder dit jaar al gebruikt bij eigenaren van galerijflats met uitkragende galerijvloeren. Aanleiding daarvoor was het bezwijken van een galerijvloer van een flat in Leeuwarden in 2011.

Ook de zwembadmaatregel komt voort uit een ongeluk: het dodelijke ongeval in een zwembad in Tilburg waarbij een peuter om het leven kwam nadat twee geluidsboxen van het plafond vielen. De roestvrijstalen verbindingen waarmee de boxen vastzaten bleken ernstig gecorrodeerd door vocht en chloor.

Het was niet de eerste keer dat rvs-verbindingen niet bestand bleken te zijn tegen chloordampen in combinatie met vocht en hoge temperaturen: in 2001 viel een compleet plafond door chloorspanningscorrosie naar beneden in een zwembad in Steenwijk, wat destijds gesloten was.

De minister neemt de maatregel na een onderzoek dat het Mulier Instituut uitvoerde in opdracht van de zwembadbranche. Daaruit blijkt dat 20 procent procent van de 1033 overdekte zwembaden in Nederland zich niet houdt aan de inspectierichtlijn, en maar liefst 92 procent geen halfjaarlijkse inspecties naar rvs-verbindingen laat uitvoeren. In tweederde van de zwembaden is er nog niet-resistent roestvaststaal aanwezig, en uit een eerder onderzoek door TNO blijkt dat die minstens ieder half jaar moeten worden geïnspecteerd.

Officieel zijn eigenaren verantwoordelijk voor de staat en inspectie van hun gebouwen, maar gemeenten moeten de naleving van de Woningwet controleren. Maar die doen dat zelden: bij 14 procent van de overdekte zwembaden vindt jaarlijks een controle door de gemeente plaats. In meer dan de helft van de zwembaden controleert Bouw- en Woningtoezicht nooit.

Aantasting van rvs lijkt vaker voor te komen bij openbare dan bij semi-openbare of besloten zwembaden. De onderzoekers verklaren dat uit het feit dat men bij openbare zwembaden de richtlijnen beter kent, men vaker en grondiger onderzoekt en onderzoeksrapporten naar de gemeente stuurt.

Reageer op dit artikel