nieuws

Bestuur ROC Leiden persoonlijk aansprakelijk

bouwbreed Premium

Bestuur ROC Leiden persoonlijk aansprakelijk

Nader onderzoek is nodig om te kijken of het bestuur van het ROC Leiden in de periode 2001-2011 aansprakelijk gesteld kan worden voor de problemen rond de nieuwbouw, vindt voorzitter Pauline Meurs van de onderzoekscommissie.

“Het bestuur van ROC Leiden heeft onverantwoord gehandeld”, zegt Meurs, die heeft gekeken naar de problemen die zijn ontstaan rond de nieuwbouw op twee locaties in Leiden. Aanvankelijk wilde de school tien verouderde panden vervangen door één nieuwbouwpand.

Al snel kwamen er wijzigingen in de plannen. In plaats van één pand, moesten er twee komen, vond het bestuur. Daarnaast moesten niet alleen de school, maar ook andere functies gehuisvest kunnen worden in de panden.

In plaats van 32.000 vierkante meter, werd het 100.000 vierkante meter dat het roc wilde ontwikkelen. “Dat vereist een andere aanpak en daarvoor heeft het roc onvoldoende kennis in huis gehaald”, aldus Meurs.

Eerder bleek uit onderzoek van PwC dat ROC Leiden van 2003 tot en met 2013 zo’n 9,4 miljoen euro heeft gespendeerd aan adviseurs voor beide nieuwbouwprojecten. De nieuwbouw bij met name station Lammenschans deed het roc financieel bijna de das om.

ROC Leiden ontwikkelde en bouwde de school in eigen beheer. Gedacht werd dat daarmee kosten konden worden bespaard. Consultants werden ingeschakeld bij onder andere aanbesteding, ontwikkeling, financiële planning en realisatie. Onder meer Arcadis, RnR en Ilfa waren erbij betrokken. Na oplevering bleek het gebouw volgens de roc-leiding ongeschikt om onderwijs in te geven.

Zeker twee adviseurs werkten tussen 2007 en 2009 niet alleen voor het roc, maar ook voor een partij die de scholen wilde bouwen of kopen. Een advocaat die betrokken was bij de nieuwbouw naast Leiden CS, concludeerde in 2007 al dat aangenomen moest worden dat er sprake was van belangenverstrengeling.

Twee adviesbureaus kregen bovendien nog een extra fee van dik 177.000 euro, omdat ze met succes het schoolgebouw konden slijten aan investeerder Green Real Estate.

De financiële constructie viel daarnaast duur uit, waardoor het roc bijna kopje onder ging. Bijdragen uit het extra steunfonds hebben dat voorkomen. Door de verkoop is het roc in elk geval van die loden last verlost.

Reageer op dit artikel