nieuws

Appartementen Drachten ingestort

bouwbreed Premium

Appartementen Drachten ingestort
2015-12-28 09:02:52 DRACHTEN – Een deel van de ingestorte flat, een dag na de explosie. Door de explosie, die vrijwel meteen werd gevolgd door brand, raakten zeker acht van de tientallen woningen zwaar beschadigd. ANP MICHEL VAN BERGEN

Bewoners van de flat in Drachten waar zondagavond een zware explosie en brand plaatsvonden, moeten op zoek naar andere woonruimte. Twaalf van de 38 appartementen zijn ingestort. Voor de getroffen bewoners wordt zo snel mogelijk vervangende woonruimte gezocht, zo meldt een woordvoerder van de woningcorporatie.

“De eerste zorg is om huisvesting te regelen voor de mensen”, vertelt Rein Swart van woningstichting Accolade. “Met oud en nieuw voor de deur willen mensen goede huisvesting.”

De flat aan de Nachtegaalstraat waar zondagavond een explosie plaatsvond is vannacht grotendeels ingestort. De voor- en achterzijde van de flat aan de Nachtegaalstraat zijn zwaar getroffen, en er is sprake van instortingsgevaar. De ravage rondom de flat is enorm. Brokstukken liggen tot tientallen meters ver. Ook raakten meerdere auto’s en een parkeermeter beschadigd.

Zondagavond was al duidelijk dat de gehele flat onbewoonbaar is en niet betreden kan worden wegens instortingsgevaar. Het gebouw telt 38 appartementen, 12 appartementen zijn ingestort. In totaal zijn 20 appartementen onbewoonbaar. De oorzaak van de explosie is tot nu toe niet bekend. De omgeving van het flatgebouw is afgezet en wordt bewaakt.

De politie doet onderzoek, onder andere forensische experts zijn ter plaatse bezig met onderzoek. De politie geeft aan dat er in de afgelopen periode meerdere meldingen uit de flat gekomen zijn, maar wil niet zeggen wat voor meldingen.

Vuurwerk

Ondanks de grote schade is er maar één gewonde gevallen. Een 46-jarige man heeft brandwonden. Of het de bewoner is van de woning waar de explosie plaatsvond, is nog niet bekend.

De politie heeft de afgelopen periode vaker meldingen gekregen over mogelijk gevaar in de flat in Drachten waar zondagavond een explosie was. “Er waren meldingen vanuit het complex dat er zich iets afspeelde”, aldus een politiewoordvoerder op de persconferentie. Of dat te maken heeft met vuurwerk, zoals omwonenden zeggen, wilde hij niet vertellen. “We houden rekening met alle scenario’s. Ook met vuurwerk.”

De politie is maandag, en vermoedelijk ook dinsdag, nog bezig met onderzoek.

Reageer op dit artikel