nieuws

Woningen Bedum staan op glijschalen

bouwbreed Premium

Woningen Bedum staan op glijschalen

Bouwbedrijf Plegt-Vos Noord uit Assen bouwt tien aardschokbestendige woningen in Bedum in de provincie Groningen. Ze staan op glijschalen, waardoor ze geen enkele schade oplopen als gevolg van de Groningse aardbevingen.

“De woningen zullen nog een heel klein beetje bewegen. De bewoners zullen een lichte trilling voelen. Maar hoeveel aardbevingen ook, de gevolgschade is nul”, stelt Rudie Scheltinga van ingenieursbureau voor bouwtechniek Goudstikker-de Vries. De woningen krijgen een dubbele funderingsconstructie. Op de heipalen, die met twee of drie bij elkaar staan ter plekke van een glijschaal, worden prefab betonnen balken gelegd met aangestort een prefab betonnen plaat. Daarop worden per woning zo’n zeven glijschalen los geplaatst. Ze zijn circa 14 centimeter hoog, opgebouwd uit een onderplaat met conische bovenzijde, een bovenplaat met conische onderzijde en daartussen een afgeplatte kogel met conische glijvlakken van een hoogwaardige kunststof.

Grondversnelling

“De glijweerstand is hoger dan de maximale windbelasting”, legt Scheltinga uit. Bij een aardbeving wordt de verticale component direct doorgegeven aan de constructie. “Maar die is klein in Groningen en wordt in de NPR (Nederlandse Praktijkrichtlijn, red.) verwaarloosd.” De horizontale component kan bij een grondversnelling ( peak ground acceleration ) van 0,35 m/s 2 tot een verplaatsing van 14 tot 16 millimeter leiden. Om schade te voorkomen, zijn de huisaansluitingen flexibel uitgevoerd.

Er wordt geen lichtbeton toegepast, want dan zouden toch kleine scheuren kunnen ontstaan

Bovenop de glijschalen liggen prefab betonbalken met de beganegrondvloer. Het gaat om standaard casco’s van gewapend beton. “Geen lichtbeton, want dan zouden toch kleine scheuren kunnen ontstaan”, zegt Scheltinga. De stekken tussen de stabiliteitswanden en de vloer van de eerste verdieping zijn wat zwaarder uitgevoerd dan alleen voor windbelasting. Maar dat is de enige aanpassing die het casco heeft ondergaan.

Volgens Scheltinga is de levensduur van de glijschalen meer dan vijftig jaar. Ze staan niet bloot aan weersinvloeden en kunnen niet roesten. De grond rondom de woning mag de constructie niet raken, reden waarom keerwanden worden geplaatst. De ruimte tussen die keerwanden en de constructie, zo’n 10 centimeter, wordt afgedekt met een grindbak.

Bouwbedrijf Plegt-Vos meldt dat de funderingen van de tien nieuwbouwwoningen in Bedum gereed zijn. “Het is de eerste toepassing in Nederland van het principe van Base Isolation. Het houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering”, meldt het bedrijf.

Reageer op dit artikel