nieuws

‘We hadden het eigenlijk wel verwacht’

bouwbreed

‘We hadden het eigenlijk wel verwacht’

Hemubo heeft de Cobouw Award gewonnen. Onverwacht? Nee, het bedrijf won de betonnen bokaal al eerder en staat bijna elk jaar in het rijtje met best presterende bouwers. Adjunct-directeuren Tom Bergmans en Davy Wagenmakers zijn dan ook niet verrast. Wel blij. ”Dit is toch waar je op hoopt.” Martjan Kuit

Tom Bergmans had stiekem wel een beetje verwacht dat ‘zijn’ Hemubo de Cobouw Award zou winnen. Net als in 2012. Aan de andere kant: dat dacht hij vorig jaar ook. Toen ging De Vries en Verburg er echter met de prijs vandoor. De onderneming uit Stolwijk kwam een fractie beter uit het benchmarkonderzoek dat accountants- en adviesbureau PwC uitvoerde. Hemubo werd tweede. Volgend jaar beter.

In boekjaar 2014 deed Hemubo wat het de jaren daarvoor ook deed: een stabiele omzet neerzetten, met dito resultaat. Dat, in combinatie met een torenhoge solvabiliteit (72,4 procent), moest toch genoeg zijn voor een eerste plaats? De onderhoudsspecialist uit Almere was er niet helemaal zeker van. Bergmans zocht, net als vorig jaar, meerdere keren contact met de redactie van Cobouw. “We hebben gewonnen, toch?”

Voor de makers van de Cobouw50 zelf was het echter lang onzeker of Hemubo de bokaal opnieuw in ontvangst zou mogen nemen. Natuurlijk, het bedrijf had een prima jaar achter de rug, maar dat geldt voor meer bedrijven. Coen Hagedoorn, de Elburger infraspecialist Van Gelder en De Vries en Verburg bijvoorbeeld.

Om tot de winnaar te komen beoordeelde PwC in opdracht van Cobouw de totale performance van alle bouwbedrijven die zijn opgenomen in de Cobouw50. Daarbij werd onder meer gekeken naar de benutte leencapaciteit, de solvabiliteit, het rendement op het gemiddeld werkzame vermogen en de winstgevendheid.

Trots

Het werd een fotofinish. Het verschil tussen de nummer één en nieuwkomer BMV, die tweede werd, bedroeg slechts 0,21 punten. De winnaar: Hemubo. Bergmans nam de prijs namens het bedrijf in ontvangst. Heel relaxed eigenlijk. “We hadden het wel verwacht eigenlijk.” Al was hij ook trots. “Het is een enorme stimulans voor iedereen in het bedrijf.” De betonnen bokaal krijgt een mooi plekje bij de ingang van het hoofdkantoor, belooft Bergmans. Naast de award die het bedrijf eerder won.

Wat levert zo’n prijs op? Stromen de opdrachten ineens binnen? Bergmans is voorzichtig. “Ik wil niet zeggen dat we dankzij deze prijs gegroeid zijn de afgelopen jaren, maar we zíjn wel gegroeid.” Gaat het bedrijf volgend jaar, als de balans voor boekjaar 2015 wordt opgemaakt, weer meedingen naar de hoofdprijs? Bergmans: “Laten we daar niet op vooruit lopen. Eerst deze maar eens vieren.”
 


Winnaars Cobouw Award:

2015 Hemubo
2014 De Vries en Verburg
2013 Vastbouw
2012 Hemubo

Reageer op dit artikel