nieuws

Verkoop woningen op 13,7 procent hoger peil

bouwbreed Premium

Verkoop woningen op 13,7 procent hoger peil

De verkoop van woningen is in oktober vergeleken met dezelfde maand vorig jaar met 13,7 procent gestegen tot 14.353. Het Kadaster registreert de grootste toename in Drenthe.

De verkoop in Drenthe steeg met maar liefst een derde tot 482 woningen. Afgelopen jaar schommelde het maandelijkse aantal transacties in de provincie rond de 400. Uitschieters waren januari (242) en juli (524). De stijging van verkoop bleef in oktober het meest bescheiden in Zeeland: 3,1 procent.

De toename van de verkoop zet door in alle provincies en alle segmenten. Het sterkst trekt aan de vraag naar vrijstaande woningen (21,1 procent). Tijdens de crisisjaren viel vooral de verkoop van vrijstaande woningen ver terug. Nu het economisch herstel doorzet neemt de vraag naar duurdere woningen automatisch weer toe.

De vraag naar appartementen profiteert het minst van de vollere portemonnees. Vergeleken met een jaar geleden werden in oktober 6,2 procent meer verkocht van de kleinste onder de woningtypes.

De provincie waar gemiddeld het meest voor een woning wordt neergeteld is het hele jaar al Noord-Holland. De overspannen markt in Amsterdam trekt de doorsnee koopsom in het derde kwartaal op tot 279.418 euro. Eind vorig jaar werd voor een woning in Noord-Holland nog een kleine 20.000 euro minder neergeteld. Het bedrag op de prijskaartjes in Amsterdam is gestegen tot 312.852

In Utrecht – jarenlang de duurste provincie van het land – zijn afgelopen jaar de prijzen minder sterk gestegen dan in Noord-Holland. In oktober werd voor een doorsnee woning 264.457 euro betaald. De prijsstijging sinds het laatste kwartaal van 2014 bedraag slechts zo’n 6000 euro.

In vijf provincies ligt de gemiddelde koopsom boven de twee ton. Tot de groep behoren naast Noord-Holland en Utrecht de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

Het aantal geregistreerde hypotheken steeg in oktober met 10,3 procent tot 22.257. Het aantal executieveilingen groeide met een vijfde. In oktober gingen op de veilingen 260 woningen in andere handen over. Vooral in Zuid-Holland vinden veel executieveilingen plaats. Met een aantal van tachtig in de maand oktober staat de provincie op eenzame hoogte. De nummer twee is Noord-Brabant (35), voor Noord-Holland (32) en Gelderland (26).

Reageer op dit artikel