nieuws

Van robot tot machine

bouwbreed Premium

Van robot tot machine

Honderdduizenden robots is onze wereld inmiddels rijk. Jaarlijks komen tweeduizend tot vijfduizend stuks vrij. Een deel daarvan is nog prima in orde en interessant voor hergebruik in de bouw. Een opgeknapte robot met garantie kost 8000 tot 15000 euro, met uitschieters tot 25.000 euro. Dat betekent dat elke kleine start-up zich een robot kan permitteren. Wat betekent dat voor de bouwsector?

Je kan tegenwoordig geen beursvloer meer betreden of er is wel een robot aan het werk. Dat komt doordat ze zo handig zijn. En zo goedkoop. 15.000 Euro voor een machine die tien jaar meegaat en het werk van één werknemer overneemt, is een investering die veel ondernemers wel zien zitten. En voor de simpelste bewerkingen volstaat een veel goedkoper exemplaar van een oudere generatie.

Tweedehands robots

IRS Robotics in Budel is één van ‘s werelds grootste handelaars in tweedehands robots. Het bedrijf koopt en verkoopt jaarlijks vijfhonderd tot duizend tweedehands robots op de wereldmarkt. De inkoop geschiedt voornamelijk bij autofabrikanten, de verkoop veelal per container, maar ook per stuk. Het bedrijf is gespecialiseerd in zes-assige industriële robots, groot en klein, van de A-merken ABB, Fanuc en Kuka. Door zijn omvang en door voor een kleine serie A-merken te kiezen, kan IRS meestal ook lange tijd tweedehands spare parts leveren.

Een robotarm zelf kan eigenlijk niets, behalve secuur en repeterend alle kanten op bewegen

“Wij testen de robots en refurbishen ze, zodat ze weer doen wat ze bij de eerste aanschaf ook deden”, vertelt directeur Patrick Waltmans van het bedrijf. “Maar dan zijn het nog geen machines. Een robotarm zelf kan eigenlijk niets, behalve secuur en repeterend alle kanten op bewegen. Wat de robot uiteindelijk kan, hangt af van de randapparatuur en de bekwaamheid van de machinebouwer.”

Die randapparatuur wordt geleverd door een systeemintegrator die de robot verbouwt tot een totaalmachine waar de eindgebruiker mee kan werken. Afhankelijk van de specificatie en eisen kost dat ook weer zo’n 20.000 euro. Systeemintegrator Michael Vermeer van Robomotive in Roermond: “Wij onderzoeken heel precies wat de opdrachtgever nodig heeft, door op de werkplek te gaan kijken welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en welke handelingen daarbij komen kijken. Dan maken we een robot die exact dat kan.”

Robomotive werkt aan robots die meer kunnen dan repeterend werk

Dat klinkt niet erg flexibel, maar Robomotive werkt aan robots die meer kunnen dan repeterend werk. “De eerste vereiste daarvoor is dat ze kunnen waarnemen. Dat is niet vanzelfsprekend: tot voor kort was een robot een machine die automatisch steeds dezelfde handelingen herhaalde, wat er ook gebeurde. Maar nu is het mogelijk om robots te maken met 3D vision. Dat is een toepassing met camera’s waardoor de robot kan reageren op zijn omgeving. Dit wordt uiteraard allemaal dubbel uitgevoerd, want anders is het niet veilig. Het maakt dat een robot bijvoorbeeld kan samenwerken met mensen. Of dat hij zijn handelingen lichtelijk kan aanpassen aan een veranderende omgeving.

Op de bouwplaats

Zo’n veranderende omgeving zou bijvoorbeeld een bakstenen muurtje kunnen zijn dat de robot zelf metselt, maar de tijd dat we samen met robots op de bouwplaats staan, ligt volgens Vermeer nog ver van ons weg. “Dat duurt zeker nog vijf tot tien jaar, want dan krijg je ook te maken met weersomstandigheden en een lastige ondergrond. Maar we hebben al wel robots geleverd die een kist kunnen uitpakken. Die ‘zien’ wat er in de kist zit en pakken steeds het bovenste ding eruit.” Lastig is nog wel dat de ‘handen’ van de robot niet zo geavanceerd werken als de onze. “Bij onderdelen van verschillende grootte, moet je er dus een andere grijper op zetten. Maar ook hier komt verbetering in: kleine grootteverschillen kunnen onze grijpers al aan.”

Reageer op dit artikel