nieuws

Proefwanden van isolerend ultralicht beton bij Mebin

bouwbreed Premium

Proefwanden van isolerend ultralicht beton bij Mebin

Op het terrein van de Mebin-betoncentrale in Tilburg zijn proefwanden gestort van isolerend superlicht beton. Het is gelukt om tijdens de verharding de temperatuur in het materiaal op maximaal 55 graden te houden.

Het Cement- en Betoncentrum noemt het materiaal ‘warmbeton’. Bij het ontkisten bleek het beton niet overal volledig verdicht. De 7-daagse druksterkte was 8 N/mm 2 , verwacht wordt een 28-daagse druksterkte van 10 N/mm 2 . Het materiaal heeft een soortelijk gewicht van zo’n 800 kg/m 3 , dus drijft op water. Bij een wanddikte van 45 centimeter is een Rc-waarde van 3,5 m 2K/W haalbaar. De proefwanden vormen een hoek op ware grootte, met een sparing voor een raam. Ook onder de sparing werd de bekisting goed gevuld.

De wanden worden voorzien van een nanocoating die het oppervlak waterafstotend maakt, de uitdrogingskrimp vertraagt en de krimpscheurvorming beperkt. De proef loopt vooruit op een gepland paviljoen van ‘warmbeton’ op het terrein van de TU Eindhoven.

Reageer op dit artikel