nieuws

Prijsvechten niet langer een optie

bouwbreed Premium

Prijsvechten niet langer een optie

Prijsvechten is niet langer een optie, vinden alle partijen die de nieuwe Marktvisie omarmen. Dit willen zij bereiken door anders om te gaan met risico’s en in te zetten op een gezonde branche.

Er is geen enkele partij die in zijn eentje iets voor elkaar krijgt

“Er is tegenwoordig geen enkele partij die in zijn eentje iets voor elkaar krijgt. Je móet wel samenwerken om projecten tot een goed einde te brengen. Die onderlinge afhankelijkheid maakt dat we het ons niet kunnen veroorloven om met elkaar in gevecht te zijn”, stelt directeur Jacolien Eijer van NLingenieurs.

Ze ziet de verhoudingen al voorzichtig kantelen, maar beseft de fragiliteit. “Ik heb niet de illusie dat alles in één keer goed zal gaan, maar het is geen optie om over drie jaar te constateren dat de nieuwe visie en de daaruit volgende aanpak niet werkt”, poneert Fries Heinis.

De directeur van Bouwend Nederland kent het verhaal van het mislukte Topoverleg uit het gisteren verschenen boek ‘Prijsvechten’. Daarbij probeerden de grote bouwers samen met de opdrachtgevers tussen 2009 en 2011 ook al het vechtgedrag aan banden te leggen. Het kwam na twee jaar onderhandelen tot concrete afspraken, maar in de praktijk verwaterden die razendsnel.

Deze nieuwe poging is totaal anders van opzet

“Toen was de aanpak traditioneel en te veel top-down. Dat loopt in de praktijk vaak stuk. Deze nieuwe poging is totaal anders van opzet en ook van onderaf ingestoken. We hebben veel van onze leden kunnen betrekken bij het gezamenlijke proces en er is door tweehonderd jongeren in groepjes breed gediscussieerd. Een geluid dat anders nooit werd gehoord, maar doet beseffen dat de toekomst zich niet laat dichttimmeren. Adaptief zijn zal een onderdeel moeten worden van het bouwproces”, analyseert de Bouwend Nederland-directeur nu.

Het belang van de menselijke factor klinkt steevast door

“Als ook iets duidelijk wordt uit het boek ‘Prijsvechten’ dan is het wel de menselijke factor. Het belang daarvan klinkt steevast door bij alle voorbeelden: het geheim van succesvolle samenwerking, maar ook de belangrijkste oorzaak als het misgaat”, besluit inkoopdirecteur Roger Mol van Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel