nieuws

Prijs voor duurzame Brede School Losser

bouwbreed

Prijs voor duurzame Brede School Losser

De Brede School Losser heeft de Twentse Duurzaamheidsprijs 2015 gekregen. Behalve voor de techniek ook voor de duurzame samenwerking tussen de basisscholen De Imenhof en De Verrekijker.

“Het is een publieksprijs”, zegt Carmen Oude Wesselink. Zij is projectcoördinator bij de Stichting Pioneering uit Enschede, die de Twentse Duurzaamheidsprijs organiseert. “Het is een prijs waarmee de veertien Twentse gemeenten duurzaamheid in de breedste zin van het woord willen laten zien. Bij de aanmelding is niet streng gelet op de technische details. Het ging erom zoveel mogelijk projecten in de regio voor het voetlicht te brengen. Daardoor werd ook de diversiteit in duurzaamheid goed zichtbaar.”

De winnaar was een van de drie finalisten uit 45 inzendingen.

Het gebouw van twee verdiepingen heeft een plat dak, geheel bedekt met zonnepanelen. Het is extra goed geïsoleerd en beschikt over warmte- en koudeopslag in de bodem. De airconditioning en verlichting zijn energiezuinig. Een investering van Cogas en een subsidie van de provincie Overijssel maakten de keuze voor deze installaties mede mogelijk.

Ontwerp

De hemelwaterafvoer van het dak en de buitenruimte is losgekoppeld van het riool. Het water wordt opgevangen in een infiltratievoorziening. De aanplant van bomen en struiken vermindert de hittestress van de omgeving, wat een bijdrage levert aan de klimaatbestendigheid. De speelvoorzieningen bij de school zijn ook bestemd voor de buurt.

Aannemer van de Brede School is Rots Bouw. Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen (LKSVDD)-architecten uit Hengelo tekenden voor het ontwerper, in opdracht van de Stichting Katholiek Onderwijs Losser Overdinkel.

De school kreeg vooral waardering vanwege de samenwerking tussen de partners. De schoolteams delen multifunctionele ruimten. Ook is de samenwerking tussen de scholen en de gemeente optimaal. Bovendien is het ontwerp totstandgekomen in samenspraak met buurtbewoners. De beide basisscholen hebben het onderwerp ‘duurzaamheid’ in hun lesprogramma opgenomen. De kinderen kunnen nu met eigen ogen zien hoe het infiltratiesysteem werkt.

Bij de laatste drie finalisten zaten ook het bedrijf Ecofalt uit Enschede en een nul-op-de-meterwoning uit Hengelo. Maar tijdens de conferentie van Pioneering op 25 november kreeg de Brede School 40 procent van de stemmen, voldoende om te winnen. Behalve de prijs ontvangt de Brede School een bedrag van 5000 euro.

Reageer op dit artikel