nieuws

Onze lijn verbeteren door inzet van effectievere robots

bouwbreed Premium

Onze lijn verbeteren door inzet van effectievere robots
Haik van Hesteren, Twitter.

Tegelproducent Mosa besloot een jaar geleden tot de aanschaf van een robot om op industriële wijze prefab tegelpanelen te gaan produceren. Ook de bijbehorende markt moet worden ontgonnen. De inspanningen van het bedrijf zitten dus ten dele in het leren werken met de robot, maar ook voor een groot deel in aanpassingen in de organisatie.

Wij zijn bij de keuze van deze machine geadviseerd door een engineeringsbureau

Het Maastrichtse bedrijf fabriceert al meer dan 130 jaar keramische tegels voor wanden, vloeren, gevels en terrassen. Het bedrijf besloot relatief vroeg tot de aanschaf van een robot. Mosa koos voor een lasrobot met weinig draaiuren uit de automotive industrie. “Wij zijn bij de keuze van deze machine geadviseerd  door een engineeringsbureau, vertelt Business Development Manager Peter Wuts van het bedrijf. “Zij hebben ons aangeraden om met deze robot te beproeven hoe Mosa tegelpanelen kan produceren door de tegels automatisch te laten verlijmen en plaatsen. En in samenspraak met hen zijn we tot de conclusie gekomen dat we onze lijn nu kunnen verbeteren door inzet van effectievere robots.“

Voorbetegelde panelen

De tegelpanelen zijn Mosa’s antwoord op de steeds grotere behoefte aan badkamerwandelementen. Het bedrijf zag met de komst van dit soort producten een deel van zijn traditionele markt verloren gaan en bedacht een list: complete voorbetegelde panelen op maat. Een Mosa Panel kan in één keer tegen de ruw afgekapte muur, het stucwerk of het bestaande tegelwerk worden geplaatst.

Een belangrijk deel van ons ontwikkeltraject zit dan ook in marktbewerking

De panelen zijn bedoeld voor de renovatiemarkt waar thema’s als verwerkingssnelheid, stofvrij werken zonder (geluid)overlast een belangrijke rol spelen. Naast de traditionele tegelzetter kunnen ook andere partijen deze panelen verwerken en monteren, zoals installateurs of afbouwbedrijven. “Een belangrijk deel van ons ontwikkeltraject zit dan ook in marktbewerking”, aldus Wuts.

De panelen bestaan uit een dunne basisplaat die automatisch wordt voorzien van een lijmbed. De robot plaatst de tegels en zet het paneel weg wanneer de lijm is uitgehard. Het heeft volgens Wuts meerdere voordelen om dit werk door een robot te laten doen, namelijk snelheid, maar ook kwaliteit. De robot plaatst de tegels steeds exact op de juiste plaats en ook met dezelfde druk. “Een goede plaatsing zou met mallen ook door mensen kunnen worden gedaan. Maar het is onmogelijk om elke tegel exact even hard aan te drukken”, aldus Wuts.

De lasrobot was gemakkelijk aan het werk te krijgen. Mosa-medewerkers hebben een instructietraining gehad en daarna was er nog een vierdaagse cursus nodig om zelf programma’s te leren schrijven. Al doende kwam Mosa er overigens achter dat werken met een robot mogelijkheden biedt voor nog veel meer conceptontwikkelingen. De ins en outs over deze toekomstige toepassingen geeft hij echter nog niet prijs.

Reageer op dit artikel