nieuws

Ontwikkelaar Multi neemt afscheid van kubus van Rem Koolhaas

bouwbreed

Ontwikkelaar Multi neemt afscheid van kubus van Rem Koolhaas

Multi past de plannen aan voor de ontwikkeling van Forum Rotterdam, gelegen tussen de Coolsingel, Lijnbaan en de ‘Koopgoot’. Dat heeft de ontwikkelaar bekendgemaakt.

De omstreden ‘kubus van Rem Koolhaas’ op de plek van het monumentale ABN Amro-gebouw is in de nieuwe opzet gesneuveld. Het pand zal nu in oude luister worden hersteld. De aangrenzende kantoortoren wordt getransformeerd tot woontoren. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2016.

Aan de Lijnbaankant van het bouwblok worden de winkels op het drukste punt van de Lijnbaan vernieuwd en substantieel vergroot. Ondanks de aanpassingen blijft het oude uitgangspunt volgens Multi onverkort van kracht: het voor het grote publiek tot leven brengen van deze onbenutte plek in het hart van het centrum.

“Vrijwel het hele bouwblok wordt vernieuwd. Maar bovendien wordt in het aangepaste plan dit vernieuwde bouwblok helemaal naar buiten gekeerd: het richt zich nu geheel op de omliggende winkelstraten. Op dit moment niet gebruikte gevels krijgen een publieksfunctie. Het nieuwe blok zal de passantencirculatie door het centrum versterken: dat is positief voor retailers in de omgeving. Dit versterkt ook het city-loungeconcept van de gemeente Rotterdam en sluit aan bij de doelstelling van het Lijnbaan-akkoord”, aldus de ontwikkelaar.

De plannen zijn mede aangepast om Primark in te passen. De Ierse kleding-discounter zal in het hart van het winkelgebied een flagship-store openen.

Volume

Multi heeft het totale vastgoedprogramma van Forum Rotterdam inmiddels verkocht en het merendeel verhuurd. Het totale plan beslaat bijna 60.000 vierkante meter vloeroppervlak en kent een investeringsvolume van 175 miljoen euro.

De winkels aan de Lijnbaan die nu in het plan betrokken worden, zijn van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ASR Property Fund. Na herontwikkeling zijn deze partijen ook eigenaar van de nieuw te ontwikkelen 6.000 vierkante meter winkelruimten. Namens een van haar opdrachtgevers heeft Syntrus Achmea Real Estate & Finance de woontoren met 103 appartementen gekocht.

OMA en Wessel de Jonge Architecten uit Rotterdam zijn vanaf het begin van het planproces betrokken en zijn ook de ontwerpers van het nieuwe plan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels