nieuws

‘Onderzoeken in opdracht van NAM volgens spelregels’

bouwbreed

‘Onderzoeken in opdracht van NAM volgens spelregels’

De onderzoeken die zijn uitgevoerd naar het risico op aardbevingen en bestandheid tegen gasbevingen, voldoen aan alle wetenschappelijke standaarden, garandeert de NAM. Hoewel het jammer is dat de Groningse universiteit over weinig relevante expertise beschikt en kennis van ver moet worden ingevlogen.

Dat er naar positieve onderzoeksresultaten is toegewerkt wil er bij Hoofd Onderzoek Jan Van Elk van de NAM niet in. “Die suggestie werd ook gewekt nadat het KNMI vorige maand een nieuwe kaart verspreidde met de verwachte grondversnellingen. Maar de conclusies zijn gebaseerd op nieuwe kennis op basis van onafhankelijk onderzoek. Een ondiepe aardbeving geïnduceerd door gaswinning is iets anders dan een veel diepere tektonische aardbeving, weten we nu. En niet elke grondsoort geeft bevingen even sterk door, stelde Deltares vast.”

Het is jammer dat de Groningse universiteit geen kennis heeft van civiele techniek en geologie

Het onderzoek vindt volgens van Elk plaats volgens internationale wetenschappelijke standaarden. Dat is inclusief zogeheten peer reviews door experts die niet betrokken zijn bij de Groningse onderzoeken. “We hebben 25 instituten uit binnen- en buitenland erbij betrokken en besteden in drie jaar tijd 100 miljoen euro aan onderzoek. Wij hebben niet het monopolie op het uitvoeren van metingen en onderzoeken, maar als wij het niet betalen, doet niemand het en gebeurt er ook niets. Het is jammer dat de Groningse universiteit geen kennis heeft van civiele techniek en geologie. Dat had de discussie kunnen versoepelen en minder argwaan gewekt.”

Reageer op dit artikel