nieuws

Nieuwkomer Cobouw50 maakt kans op Award

bouwbreed Premium

Nieuwkomer Cobouw50 maakt kans op Award

Van Gelder, Hemubo, De Vries en Verburg, Coen Hagedoorn en Bouwen Met Visie, debutant in de Cobouw50, dingen dit jaar mee naar de Cobouw Award.

Van de vijftig grootste bouwondernemingen van Nederland presteerden zij afgelopen jaar het best. PwC heeft dat in opdracht van dagblad Cobouw berekend. De bedrijven die de Cobouw50 haalden, werden door het accountantsbureau beoordeeld op hun financiële performanceen hun financiële soliditeit.

Jaar-in-jaar-uit behoren ze tot de best presterende bouwondernemingen van ons land. Dat is knap

Drie van de vijf kanshebbers van dit jaar behoorden vorig jaar ook al tot de genomineerden: De Vries en Verburg, Hemubo en Van Gelder. Twee van hen wonnen zelfs al eens de Cobouw Award. De Vries en Verburg sleepte de betonnen bokaal vorig jaar in de wacht; Hemubo in 2012. “Daaruit kun je afleiden dat deze bedrijven zeer stabiel zijn”, stelt Edmond Verstraete, voorzitter van de sectorgroep bouw van PwC, vast. “Jaar-in-jaar-uit behoren ze tot de best presterende bouwondernemingen van ons land. Dat is knap. Ze doen klaarblijkelijk iets goed, hebben het proces in ieder geval goed onder de knie.”

Bouwen met Visie

Opvallend is vooral de nominatie van Bouwen Met Visie. De bouwer uit Veldhoven staat dit jaar voor het eerst in de Cobouw50. De onderneming haalde de ranglijst dankzij een historisch hoge omzetstijging van meer dan 80 procent.

Directeur Anton Slaats had wel verwacht dat hij de Cobouw50 zou halen. “Ik ken de lijst en ken natuurlijk de omzetcijfers, dus dat is geen verrassing.” De forse omzetstijging dankt BMV volgens hem aan hightech-industrie in de regio Veldhoven. “Die had vorig jaar veel werk voor ons.” Dat zijn onderneming ook kans maakt op de Cobouw Award vindt Slaats een prettige bijkomstigheid. “Dat is natuurlijk altijd leuk.”

Nooit eerder waren er zoveel problemen bij de grootste bouwbedrijven van ons land

In het rijtje genomineerden ontbreken de allergrootste bouwconcerns van ons land, de bedrijven met meer dan een 1 miljard aan omzet. Volgens Verstraete behoeft dat geen verbazing te wekken. “Nooit eerder waren er zoveel problemen bij de grootste bouwbedrijven van ons land”, concludeert hij. “Ballast Nedam is natuurlijk het meest in het oog springende voorbeeld, maar vergeet niet dat ook Heijmans in de eerste helft van dit jaar een waiver nodig had van de banken. Je kunt stellen dat het met de markt beter gaat, maar dat het aan de bedrijvenkant nog lastig is.”

De Cobouw Award wordt dinsdag 17 november uitgereikt tijdens het Cobouw Event, dat dit jaar plaatsvindt tijdens Bouwpoort in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Dan ook zal de ranglijst van de vijftig grootste bouwondernemingen van ons land worden onthuld.

Prikkelend

Wim de Ridder, hoogleraar toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente, zal tijdens de bijeenkomst een prikkelend betoog houden over de zin en onzin van toekomstverwachtingen. Rik Hulsman van VolkerWessels doet bovendien de geheimen van het MorgenWonen-concept uit de doeken.

Reageer op dit artikel