nieuws

Net rond illegale houtkap sluit zich steeds verder

bouwbreed Premium

Net rond illegale houtkap sluit zich steeds verder

Nu ook in Japan de wetgever legaal hout promoot, is er weer een land bij dat de illegale houtkap wil uitbannen. Dit bleek in Tokio, waar minister Henk Kamp vol lof was over de nieuwe wet. “Ik ben blij dat naast de EU, de Verenigde Staten en Australië ook Japan met wetgeving komt die de handel in legaal hout een boost geeft. De wet gaat ervoor zorgen dat alle import legaal gekapt hout is”, aldus Kamp.

Het tegengaan van illegale kap is meer dan nodig, vindt hij. Ieder jaar verdwijnt 13 miljoen hectare bos met ernstige gevolgen als CO 2-emissies, verlies aan biodiversiteit, waterverontreiniging, overstromingen en landverschuivingen. Wereldwijd zijn zo’n 800 miljoen mensen direct afhankelijk van wat bossen hen te bieden hebben. Volgens Interpol gaat er wereldwijd tussen de 30 en 100 miljard dollar om in illegale houtkap.

“We zijn het er allemaal over eens. Illegale houtkop moet stoppen”, concludeert Kamp. In de EU is de handel in illegaal hout sinds 2013 verboden. Ook in de sfeer van handhaving gebeurt er in de EU en inmiddels ook in de VS en Australië het nodige. Dat Japan zich er nu bij voegt, is toe te juichen, vindt Kamp.

Ook met het oog op de klimaattop in Parijs is het in de ogen van Kamp een goede zaak. Ontbossing is een probleem in het klimaatbeleid. Als dit soort wetgeving ook elders in de wereld geadopteerd wordt, dan draagt dat bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Het is ook een doel in de New York Declaratie over bossen die ontbossing moeten tegengaan.

Reageer op dit artikel