nieuws

Mobilis vist achter net bij boortunnel

bouwbreed

Mobilis vist achter net bij boortunnel

De boortunnel Rotterdamsebaan gaat definitief naar BAM/VolkerWessels. De rechter heeft alle bezwaren van Comol (Mobilis/CFE/Vinci/Croon) van tafel geveegd en stelt de gemeente Den Haag in het gelijk in de keus voor de voorlopige gunning.

Twee weken geleden diende het kort geding in de Haagse rechtbank. Forse beschuldigingen van vriendjespolitiek, favoritisme en steeds wisselende argumenten gingen over tafel. Het geding draaide om de uitvoering van de 1,8 kilometer lange boortunnel in een nieuwe verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg (A13/A4) en de binnenstad van Den Haag.

De beoordeling van de Rotterdamsebaan is een “oncontroleerbare chaos en moet overnieuw”, betoogde de advocaat van Comol. Opdrachtgever Den Haag was uiteraard van mening dat de procedure ordentelijk is verlopen en dat is gelet op duurzaamheid, hinder, risico’s en integraal werken. De rechter hakte de knoop door en wees vrijdag in haar vonnis alle beschuldigingen van Comol van de hand. De veronderstelde belangenverstrengeling tussen de combinatie Rotterdamsebaan en de TU Delft doet zij af als “vergezocht”.

Lager

Comol heeft welliswaar 1,1 miljoen euro lager ingeschreven op het contract van 300 miljoen euro, door de optelsom van de kwaliteitscriteria (emvi) komt BAM 8 miljoen euro lager uit. De rechter is het volstrekt oneens met alle aangehaalde argumenten dat in strijd is gehandeld met de fundamentele regels van het aanbestedingsrecht.

We leggen ons bij de uitspraak neer, gaan niet in hoger beroep en feliciteren BAM en VolkerWessels

Jan de Jong, directeur van Mobilis, reageert sportief: “We leggen ons bij de uitspraak neer, gaan niet in hoger beroep en feliciteren BAM en VolkerWessels. Natuurlijk zijn we wel teleurgesteld, maar we zetten met frisse moed weer in op nieuwe projecten.”

“Het is een opsteker voor alle mensen die zich afgelopen jaar hard hebben gewerkt aan de tender”, reageert  Arno Pronk, woordvoerder van BAM. De bouwer verwacht binnenkort in Den Haag aan de slag te kunnen met een groot deel van het team dat de Sluiskiltunnel in Zeeland afgelopen zomer succesvol afrondde. De gemeente Den Haag komt volgende week met meer informatie over de definitieve gunning en de uitvoeringsplannen. 

Reageer op dit artikel