nieuws

Laurentius-baas voor rechter voor verduistering

bouwbreed

Laurentius-baas voor rechter voor verduistering
Shutterstock

Voormalig corporatiedirecteur Walter V. van Laurentius uit Breda verduisterde miljoenen euro’s via ABC-constructies. Dinsdag is de regiezitting.

Van gevierde corporatiedirecteur tot fraudeverdachte. Walter V. hoorde in 2003 met Laurentius nog tot de best presterende corporaties van het land. De rijke corporatie uit Breda werd gevraagd armere collega’s te ondersteunen. In 2009 was Den Haag nog steeds lovend over de bouwplannen van de corporatie. “Ik heb veel waardering voor uw ambities”, schreef toenmalig minister Van der Laan (wonen) aan de corporatie. Laurentius bouwt driftig. Te driftig, blijkt begin 2012, als de corporatie onder verscherpt toezicht komt. “Omdat we een zeer vermogende corporatie waren, zijn we door het ministerie aangespoord om een deel van de bouwopgaven van minder vermogende corporaties over te nemen. Daar hebben we gehoor aan gegeven”, verklaart V. de hoge bouwproductie in april 2012 in Cobouw . Volgens hem hebben “weinig corporaties zo’n trackrecord”.

Een aantal weken later blijkt veel meer aan de hand. Volgens de tenlastelegging is V., die sinds 2001 tot zijn schorsing medio 2012 enig bestuurder van Laurentius is, al sinds juni 2005 bezig met verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij koopt grond en ontwikkelposities via ABC-constructies van vastgoedrelaties en ontvangt volgens het OM miljoenen euro’s aan steekpenningen. Bij huiszoekingen wordt een koffer met 700.000 euro gevonden. V. zou keer op keer de raad van commissarissen hebben misleid.

Reageer op dit artikel