nieuws

Kant-en-klaar: Bouwtechnisch geen moeilijke klus, procedureel wel

bouwbreed Premium

Kant-en-klaar: Bouwtechnisch geen moeilijke klus, procedureel wel

Een woning bouwen in het open landschap van de Friese meren is al geen sinecure. Maar als je daarbij ook nog half in een dijk bouwt, dan weet je zeker dat verschillende overheden tot op detail op de hoogte moeten worden gehouden. “Het project heeft zo’n zeven jaar voorbereiding gekost.”

Het resultaat mag er zijn. De woning ligt halfverdiept in de dijk langs een vaart richting de Fluessen. Op de bovenste verdieping is er uitzicht op het open weidegebied, op de onderste verdieping kijkt het keukenraam op de passerende boten in de vaart. Het begon allemaal met een klein recreatiehuisje op het terrein van een boerencamping, vertelt architect Wytse Bouma, die samen met collega Kees de Haan het proces begeleidde. “Dit is echt zeilersgebied, dus de camping wilde graag een eigen aanlegplek voor de zeilboten. Die lagen voorheen in de vaart, en het waterschap was daar niet zo gelukkig mee. Tegelijkertijd wilde de eigenaar van de recreatiewoning het bestaande huisje afbreken en een nieuw bouwen, aan de rand van de dijk.” Bouwtechnisch was het geen moeilijke klus, maar procedureel wel. Bouma: “Elke overheid moet hier iets over zeggen. Het waterschap, omdat het over een dijk gaat, maar ook de provincie en de gemeente. Het was ook nog een Natura 2000-gebied. Bijkomende complicerende factor was dat er gedurende het proces een gemeentelijke herindeling kwam, waardoor een groot deel van het proces opnieuw moest gebeuren. Dan ben je ineens zeven jaar verder. Maar onze opdrachtgever is een vasthoudend type.”

Doordat het deels in een dijk ligt, werden er extra eisen gesteld aan de betonnen wanden van de benedenverdieping. “Voor een waterkering geldt een levensduur van tachtig jaar. Voor een woning is dat normaal gesproken aanzienlijk korter.”

Het gebouw bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke constructies; de betonnen onderconstructie en de bovenverdieping die bestaat uit houtskeletbouw. “Op de betonconstructie liggen glasvezelversterkte betontegels op afstandhouders, zodat het overtollige water goed kan worden afgevoerd.”

Projectgegevens

Project: Dijkwoning It Heidenskip
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Leenstra Gaastmeer
Ontwerp: Jelle de Jong Architecten
Bouwtijd: 1 jaar
Bouwsom:circa 5 miljoen euro

Reageer op dit artikel