nieuws

Kamp keert bewijslast bij aardbevingsschade om

bouwbreed Premium

Kamp keert bewijslast bij aardbevingsschade om

Groningers met aardbevingsschade hoeven niet langer zelf aan te tonen dat de schade aan hun woning is ontstaan door gaswinning.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Henk Kamp (economische zaken) begin volgend jaar indient bij de Tweede Kamer. Als de mijnbouwonderneming (NAM) vindt dat de schade niet is ontstaan door aardgaswinning, moet het bedrijf dit kunnen aantonen. Daarmee wordt de bewijslast bij aardbevingsschade omgekeerd. Met het wetsvoorstel reageert de bewindsman op wensen van de Tweede Kamer.

Vanuit het parlement werden vier voorstellen ingediend om de Mijnbouwwet te wijzigen. Omdat Kamp twijfelde aan de amendementen, legde hij ze voor aan de Raad van State. De hoogste bestuursrechter gaf daarop onder meer aan dat de voorgestelde wijzigingen soms bestaande wetgeving overlappen. Het omkeren van de bewijslast kan volgens de raad wel door de beugel.

Verbetering schadeafhandeling in Groningen vooral zoeken in het effectief verbeteren van de schadeafhandeling

Ondanks dat hij de wensen van de Kamer honoreert, schrijft de bewindsman aan het parlement dat hij twijfels heeft over het nut van de wetswijziging. “Daarbij wijs ik er op dat verbetering van de schadeafhandeling in Groningen vooral gezocht moet worden in het effectief verbeteren van de schadeafhandelingsprocedure”, aldus de brief. In dat verband verwijst hij naar het meerjarenplan dat door de Nationaal Coördinator Groningen is gepresenteerd en waarin voorstellen zijn gedaan om de schadeafhandelinsprocedure te verbeteren. Het gaat om onder meer het aanstellen van een onafhankelijke arbiter aardbevingsschade. Deze bezoekt gedupeerden nadat de schade eerst door onafhankelijke experts is beoordeeld.

Nieuwe wetgeving botst met het plan de afhandeling van aardbevingsschade zo weinig mogelijk langs juridische weg af te handelen

De NAM is niet te spreken over de wetswijziging. Het bedrijf sluit niet uit dat de nieuwe wetgeving botst met het plan om de afhandeling van aardbevingsschade zo weinig mogelijk langs juridische weg af te handelen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) daarentegen is wel ingenomen met de wetswijziging. De organisatie pleitte vorig jaar al bij Kamp voor omkering van de bewijslast. Volgens de VEH wordt de positie van de gedupeerden versterkt.

Vorige week uitte de vereniging van huiseigenaren twijfels over het aantal schadegevallen dat door de NAM zou zijn afgehandeld. De mijnbouwonderneming meldde in oktober dat slechts 58 gedupeerden wachtten op een oplossing. Na een ledenpeiling becijferde Eigen Huis dat nog minimaal 226 huiseigenaren afwachten. De vereniging zegt daarom dat NAM goochelt met de aantallen afgehandelde schadegevallen.

Reageer op dit artikel