nieuws

‘Hoog niveau, goed leesbaar, direct toepasbaar’

bouwbreed Premium

‘Hoog niveau, goed leesbaar, direct toepasbaar’

De winnaars van de ENCI Studieprijs 2015 zijn jong en hun onderwerpen hebben allemaal te maken met de toekomst. Dat paste goed bij het motto van de Betondag, ‘Beton voor morgen’, stelde Theo Salet, hoogleraar betonconstructies aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven en voorzitter van de jury van de ENCI Studieprijs.

Afstudeerders van de TU Eindhoven, TU Delft, Universiteit Gent, Hogeschool Windesheim, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen leveren bijzonder goed werk. Dat bleek op de Betondag, gehouden door de Betonvereniging in De Doelen in Rotterdam. “Jullie hebben de lat voor jezelf hoog gelegd. Het niveau van het onderzoek is uitzonderlijk hoog, de resultaten zijn zeer goed geëvalueerd en direct in de praktijk toepasbaar”, zei Theo Salet bij de uitreiking van de eerste prijs in de categorie Hogescholen aan Rens Pater en David-Jan Smeenge van de Hogeschool Windesheim. Zij bekeken de aardbevingsbestendigheid van betonnen onderdoorgangen. Die blijkt beter dan van bovengrondse constructies.

Michael Vonk van de Hogeschool Amsterdam kreeg de tweede prijs. Hij onderzocht korte bruggen met vezels. Zijn ze van beton, dan is er geen probleem met de stijfheid, aldus Vonk. Hij heeft vervolgens een brug van vezelversterkte ultrahogesterktebeton (vvuhsb) ontworpen.

Categorie Universiteiten

Het afstudeerwerk van Rob Wolfs van de TU Eindhoven kreeg de eerste prijs in de categorie Universiteiten. Hij bestudeerde de mogelijkheden van 3D-printen met beton. “Ik heb grote waardering voor de beschouwing dat printpad en snelheid kritische factoren zijn”, aldus Salet. Een extra complicatie vormt de zwaartekracht. Wolfs promoveert aan de TU Eindhoven op het onderwerp.

“Zeer compleet, wetenschappelijk zeer hoog niveau en uitstekend leesbaar”, zei Salet over het werk van Simon Cox van de TU Eindhoven. Hij bestudeerde het uittrekgedrag van staalvezels in relatie tot de heterogene samenstelling van beton. Hij deed praktische experimenten en stelde geavanceerde numerieke 2D-modellen op. Het gedrag blijkt van zeer veel factoren afhankelijk. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd.

Rotterdamse bruggen

De gemeente Rotterdam heeft veel betonnen en een aantal stalen bruggen. Laura Hellebrandt van de TU Delft beoordeelde de constructieve betrouwbaarheid. Zij gebruikte een Monte Carlo-analyse (meerdere simulaties met telkens verschillende uitgangscondities) en vergeleek de uitkomsten met ‘ weigh in motion ’-metingen. Met wat aanpassingen bleek de methode goed te voldoen. Hij kan praktisch worden toegepast voor betonnen en stalen bruggen. “Ondanks de grote wetenschappelijke diepgang is het rapport goed l eesbaar en van een uitzonderlijk hoog niveau. Dit wordt een belangrijk hulpmiddel voor het asset management door beheerders van bruggen”, zei Salet.

Een tweede eervolle vermelding in de categorie Universiteiten ging naar Ricky Tai van de TU Delft voor zijn onderzoek naar de invloed van de schaal van vezelversterkt beton op strain hardening , de eigenschap dat een element meer dan de betontreksterkte kan opnemen. De strain hardeningvan een groter element blijkt kleiner. Meer onderzoek is nodig.

De Publieksprijs van de ENCI Studieprijs 2015 was voor Rob Wolfs. Dit jaar koos het publiek nadat de winnaars een toelichting hadden gegeven, voorafgaand aan het uitreiken van de juryprijzen. De ENCI Studieprijs wordt jaarlijks toegekend door het bestuur van het ENCI Studiefonds, met als doel belangstelling te wekken voor bouwen met beton en nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Volgens Salet zijn de beoordelingscriteria “blijk van inzicht, diepgang en originaliteit.” Daar voldeden de winnende afstudeerders ruimschoots aan.

Reageer op dit artikel