nieuws

Het Binnenhof is wel gewend aan verbouwingen

bouwbreed

Het Binnenhof is wel gewend aan verbouwingen
Corné Bastiaansen

In de tweehonderd jaar dat het Koninkrijk bestaat, is het Binnenhof in een permanente staat van verbouwing. Maar dat het hele parlement de plek moest verlaten, is altijd ondenkbaar geweest.

Dat zegt de Leidse historicus Diederik Smit. Hij promoveerde dit jaar op de bouwgeschiedenis van het Binnenhof en publiceerde zijn boek ‘Het Belang van het Binnenhof’. “Mijn onderzoek was klaar voordat deze laatste discussie losbarstte, dus wellicht moet ik op termijn een nieuwe versie schrijven.”

Het is een discussie die eigenlijk elke tien jaar weer terugkomt.

“Maar het is een discussie die eigenlijk elke tien jaar weer terugkomt. In de geschiedenis van het complex is er eigenlijk voortdurend gebouwd, afgebroken en gerestaureerd. Maar het is in de afgelopen tweehonderd jaar nog nooit compleet gesloten geweest. Zelfs niet toen er in het begin van de twintigste eeuw vrij grootschalig is gesloopt. In mijn boek staat een foto waarbij je ziet dat het hele deel langs de Hofvijver, tussen de Trêveszaal en het Torentje, platligt. Maar ook toen ging het parlement gewoon door.”

Verhuizing slecht idee

Volgens Smit is de verhuizing dan ook een slecht idee. “Er is de laatste jaren zoveel geld uitgegeven om het Binnenhof als het middelpunt van de Nederlandse democratie op de kaart te zetten. Nog nooit waren er zoveel bezoekers en rondleidingen. En dat zet je dan allemaal op het spel om geld uit te sparen? Daar begrijp ik niks van.”

Volgens mij valt het erg mee. Het zijn oude gebouwen, met vooral huis-, tuin- en keukenproblemen.

Smit denkt dat de slechte staat van de gebouwen wordt overdreven. “Ik loop er met grote regelmaat doorheen en volgens mij valt het erg mee. Het zijn oude gebouwen, met vooral huis-, tuin- en keukenproblemen. Er zijn problemen met bedrading en bekabeling en hier en daar kruipt het vocht op. Maar het staat beslist niet op instorten.”

Kamers moeten nog beslissen

Smit moet nog zien of het kabinetsplan erdoor komt. “De beide Kamers moeten er nog over beslissen, en de Eerste Kamer is al tegen. In veel andere landen wordt gewoon geaccepteerd dat verbouwingen langer duren en meer geld kosten. In de Verenigde Staten staat het Capitool nu compleet in de steigers, en ook in Groot-Brittannië speelt deze discussie. Maar zelfs als het dak op hun hoofd valt, zullen de parlementariërs daar nog niet vertrekken.”

Reageer op dit artikel