nieuws

Gegevens funderingsrisico voor iedereen beschikbaar

bouwbreed Premium

Gegevens funderingsrisico voor iedereen beschikbaar

Gegevens uit funderingsonderzoeken zouden algemeen beschikbaar moeten zijn. Op die manier weten huizenkopers altijd of een woning zelf problemen heeft of in een gebied staat met een hoog risico op verzakkingen.

Dat zegt directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). “We zijn inmiddels al in gesprek met het Kadaster om te kijken of en hoe dit gerealiseerd kan worden. Bijvoorbeeld of er een sterretje moet worden gezet achter een woning in de kadastrale gegevens als sprake is van verzakking of funderingsproblemen.”

Nu is het vaak moeilijk om te achterhalen of een huis funderingsproblemen heeft. Een koper weet vaak niet eens dat het probleem speelt. Een verkoper is niet verplicht een eventueel funderingsonderzoek openbaar te maken. De Jong: “Een aantal gemeenten wil nu wel bij onderzoeken die met gemeentegeld zijn uitgevoerd de eis stellen dat ze openbaar worden gemaakt.”

In gemeenten als Rotterdam, Zaanstad en Dordrecht worden funderingsproblemen steeds beter in kaart gebracht, maar het probleem lijkt nog steeds te groeien. De Jong: “Wij zien dat er voor dit jaar een verdubbeling is geweest van de vragen en meldingen ten opzichte van vorig jaar.”

Op dit moment werkt het KCAF met banken, overheden en het Rijk aan een funderingsherstelfonds dat het voor huiseigenaren gemakkelijker moet maken om herstel, vaak een bedrag van meer dan 50.000 euro, te financieren. Begin volgend jaar wordt duidelijk of een restbedrag uit het Energiebesparingsfonds, zo’n 20 miljoen, hiervoor ingezet kan worden.

Corporatie Woonstad Rotterdam legt op dit moment de hele woonvoorraad met funderingsrisico’s onder het vergrootglas. Volgens Alex Moret van Woonstad speelt het probleem vooral bij het vooroorlogse vastgoed in de stad. “Dat zijn zo’n 16.000 woningen die onderzocht moeten worden. We hebben nu zo’n zestig procent onderzocht.”

De corporatie heeft inmiddels een taskforce funderingen in het leven geroepen om dit proces te versnellen. Projectleider Tomas Schutz schat nu dat er rond de 650 panden zijn die direct of binnen een paar jaar moeten worden aangepakt. Een kleine tweeduizend woningen kunnen nog vijf jaar wachten. “We willen de opgave clusteren, zodat we twintig tot dertig panden tegelijk kunnen doen. Als een woning moet worden aangepakt, dan blijft het niet alleen bij funderingsherstel. De hele woning moet toekomstwaarde krijgen, dus een nieuwe plattegrond, nieuwe installatie, constructieve aanpassingen en energiezuinige oplossingen. Het gebouw moet na de ingreep vijf jaar onderhoudsvrij zijn. We moeten dan wel bepalen of de woning een investering waard is.”

Reageer op dit artikel