nieuws

Fransen innoveren zich door de crisis

bouwbreed Premium

Fransen innoveren zich door de crisis

De Franse bouwsector krijgt pas nu zicht op het einde van de crisis. De verwachting is dat begin volgend jaar de volumes gaan stijgen. Volgens de beursmanager van de Batimat lijkt het wel of de sector zich met innovaties uit het dal probeert te trekken.

Guillaume Loizeaud ontvangt deze week 350.000 bezoekers in het beurscomplex ten noorden van Parijs. De Batimat is volgens de beursmanager allang geen exclusief Frans feestje meer. Een vijfde van de bezoekers komt uit het buitenland en van de exposerende bedrijven is zelfs de helft niet van Franse komaf.

Innovatie is duidelijk het antwoord waarmee de sector de crisis van zich probeert af te schudden

De organisatie van de Batimat noteerde dit jaar tweeduizend nieuwe producten. Dat zijn er vijfhonderd meer dan bij de editie van 2013. “Innovatie is duidelijk het antwoord waarmee de sector de crisis van zich probeert af te schudden”, aldus de beursmanager. Hij ontwaart vooral veel innovaties in de installatiesector. Warmtepompsystemen hebben de energie-efficiëntie de afgelopen tijd ongeveer verdubbeld, ook door slimme koppelingen en combinaties.

Huizen bieden niet alleen beschutting en bescherming tegen weer en wind, maar veranderen in kleine energiefabriekjes

Twee firma’s laten op de Batimat een huisaccu zien voor de opslag van zonnestroom. Dankzij de beruchte lage stroomprijzen in Frankrijk als gevolg van de kerncentrales, zullen die systemen volgens Loizeaud niet meteen een grote afzetmarkt vinden, maar er broeit duidelijk iets. “De trend naar autonome off-grid woningbouw zet hier nu ook in. We lopen achter op landen als Nederland, maar over vijf jaar kijken we ook hier op een heel andere manier tegen huizen aan. Die bieden niet alleen beschutting en bescherming tegen weer en wind, maar veranderen in kleine energiefabriekjes. De daarvoor noodzakelijke standaardisatie wordt hier nu ook goed opgepakt.”

Reageer op dit artikel