nieuws

Faillissementsdruk hoog ondanks dalende trend

bouwbreed

Faillissementsdruk hoog ondanks dalende trend

In de gespecialiseerde bouw zijn in oktober 23 vennootschappen onderuit gegaan. Als het huidige tempo zich voortzet wordt het jaar afgesloten met 316 faillissementen.

Geen bouwbranche is afgelopen jaren harder getroffen door de crisis dan de veelal als onderaannemers werkzame gespecialiseerde bedrijven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek telt sinds 1 januari 2010 maar liefst 2878 faillissementen. Vooral 2013 was een rampjaar met 735 gedwongen bedrijfsbeëindigingen in de gespecialiseerde bouw. In 2014 was de schade nog steeds aanzienlijk, maar met 384 faillissementen toch een stuk geringer dan in het voorgaande jaar. Mocht de teller dit jaar uitkomen op 316 ondernemingen waarvan de rechter de stekker uit de bedrijfsvoering haalt, dan betekent dat een verdere daling van het aantal faillissementen in de sector met 18 procent.

Hoewel in oktober meer faillissementen zijn uit gesproken dan in september vertoont – met horten en stoten – het algehele beeld een dalende trend. De meeste problemen bestaan bij de handel en de financiële instellingen. Als nummer drie volgt de bouw op de brancheladder van de faillissementen.

In de algemene bouw en projectontwikkeling konden in oktober 31 bedrijven zich niet handhaven. Sinds de jaarwisseling zijn 214 ondernemingen failliet gegaan. Als de dalende trend zich doorzet zullen in de algemene bouw dit jaar zo’n 65 faillissementen minder worden uitgesproken dan in 2014, een afname van een vijfde.

De noodstoppen bleven bij de infrabedrijven in oktober beperkt tot twee. Eerder dit jaar gingen 28 infrabouwers failliet. Ten opzichte van piekjaar 2012 is in de sector het gevaar van een gedwongen bedrijfsbeëindiging met 39 procent afgenomen. Ook de architecten en ingenieurs staan steviger in hun schoenen dan voorheen. Desondanks gingen dit jaar al 87 bureaus failliet.

Reageer op dit artikel