nieuws

Blijburg blijft trouw aan zijn duurzame pijlers

bouwbreed

Blijburg blijft trouw aan zijn duurzame pijlers

Met een batterij vlakt Blijburg de stroompieken af en kan zo met een kleinverbruikaansluiting toe. Ook het warmtesysteem van de hippe strandtent op IJburg is duurzaam.

De culturele strandtent in Amsterdam opende deze week zijn deuren op een nieuwe plek. De vierde alweer in twaalf jaar tijd. Het spontaan ontstane initiatief met licht anarchistische trekken schoof noodgedwongen steeds op met de oprukkende bebouwing van IJburg.

Drijvende kracht Stanja van Mierlo heeft goede hoop dat ze nu nooit meer hoeft te verkassen. Er is in elk geval een toezegging voor twaalf jaar door de gemeente met een uitloop naar dertig jaar. Daar zijn de investeringen ook op gericht. Blijburg is de pioniersfase duidelijk voorbij en volwassen geworden.

Zo is er een betonnen onderbouw gerealiseerd. Daar zijn opslag, koel- en vriescellen en installaties in ondergebracht en delen van de keuken. Daarboven ademt alles de typische strandtentsfeer. De eerste verdieping is opgebouwd uit afgedankte bouwketen die Van Mierlo extra liet isoleren.

De ramen zijn afkomstig van een kerkje in Groningen dat gerenoveerd moest worden vanwege aardbevingsschade

De feestzaal annex trouwkapel, een stukje verderop, ademt nog het meest de sfeer van Blijburg van het eerste uur. Een romneyloods die zodanig is omgebouwd dat hij aan de bouwkundige eisen voor horeca voldoet. Saillant detail: de ramen zijn afkomstig van een kerkje in Groningen dat gerenoveerd moest worden vanwege aardbevingsschade. Duurzaamheid en hergebruik vormden vanaf het begin één van de pijlers van Blijburg. Daar hoort een duurzame energievoorziening bij.

Het installatie-ontwerp met radiatoren en pelletkachels was al klaar toen Van Mierlo in aanraking kwam met Metabolic, een jong adviesbureau op het gebied van duurzame energievoorziening. De start-up kreeg de opdracht nog eens te kijken naar de complete energiehuishouding. Ward Hupperets van het bedrijf stelde voor de warmte van de koel- en vriescellen en de grote biertank slim te combineren en te koppelen aan een luchtwarmtepomp met warmteterugwinning. Ook stelde hij 71 zonnepanelen voor en een batterij om de stroompieken op te vangen. Zo kan Blijburg met een veel goedkopere kleinverbruikaansluiting toe die het mogelijk maakt gebruik te maken van de salderingsregeling voor zonnestroom.

Loodzuuraccu’s

De lithium-iontechnologie is superieur en veelbelovend, maar nog te duur

De batterij of smart power block is een eigen product dat een dochterbedrijf van Metabolic bouwde op basis van loodzuuraccu’s. Het is de eerste stationaire toepassing van het systeem. Met een powerwall van Tesla, die overigens nog niet leverbaar is, was de business case volgens Hupperets nooit rondgekomen. “De lithium-iontechnologie is superieur en veelbelovend, maar nog te duur. Datzelfde geldt voor de goedkopere Myreserve van het Duitse Solarwatt.“

Van Mierlo geeft toe dat ze gaandeweg de verduurzamingsoperatie steeds minder enthousiast werd, want ze moest haar investeringen in de installaties zo’n beetje verdubbelen van één naar twee ton. En omdat er in twaalf jaar moet worden afgeschreven, leverde het over die hele periode maar een winst op van 40.000 euro. Het werd voor de horeca-onderneemster draaglijker toen Metabolic Eneco aan boord haalde. Het energiebedrijf regelde de financiering en verzorgde het onderhoud. Volgens Cornel Gaasbeek van Eneco was er geen tijd meer om waterwarmtewisselaars in het Markermeer te hangen en andere geavanceerde systemen in te voeren. Hij sluit niet uit dat dat in de toekomst alsnog gebeurt. Niet zozeer om de energiehuishouding van Blijburg verder te verduurzamen, maar voor de woningen die in de nabije omgeving gepland staan.

Het sluit ook aan bij de wens van Van Mierlo, die hoopt dat Blijburg toch een beetje het epicentrum wordt van de discussie over verduurzaming en circulaire economie. Volgens haar zijn er in Amsterdam geen betere plekken voor het houden van conferenties en bijeenkomsten over dat thema. “Vlak bij het centrum van de hoofdstad, aan een echt strand, met vrij uitzicht over het Markermeer. Wat wil een mens nog meer?”

Smart power block

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels